View Single Post
Eski 30-12-2016, 22:34   #1
ebalbay
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 03-01-2016
Şehir: izmir
Mesajlar: 35
Smile Yapay Aydınlatmalı Bitki Kabini-Topraksız Tarım

Herkese merhaba;
Yazın balkonda topraksız tarım denemelerimizden sonra kışın evde babama bir meşgale olsun diye bir bitki kabini hazırlamaya karar verdik. Bu başık altında elimden geldiğince yaptıklarımı anlatmaya çalışacağım. Siz üstadların görüş ve önerilerine ihtiyacım olacak.

Kurgumuz şu şekilde;
- 140x100x50cm kabin
- LED aydınlatma
- Havalandırma Sistemi
- Topraksız Tarım Düzeneği
- Kontrol Otomasyonu
- Otomatik fotoğraf çekme sistemi /timelapse yapmak için

Kabin ufak olduğu için bodur domates yetiştirmeye karar verdik. Bunun için öncelikle tohumları kokopite ektik hergün nemlendirerek çimlenmelerini sağladık. Tabi sadece domatesle yetinmek olmazdı, arsızca biber ve salatalık tohumlarını da çimlendirdik Bir taraftada minik marul tohmları duruyor onlara henüz el atmadık

Bitki Kabini Hazırlanışı:

Bitki kabinleri malum yüksek fiyatlı oluyor bu sebeple yine forumda örnekleri olan bez dolap kullanmaya karar verdik. İnternetten bir adet bez dolap sipariş ettik, 30 tl ye largo dahil kapımıza geldi.

Bez dolabın iç kısmına yansıtıcı film olarak bir arkadaştan aldığım izolasyonlu filmi kullandım. Hem yansıtıcı özelliği var hemde içinde hava kabarcıkları mevcut, bu sayede bir miktar ısı izolasyonu da sağlamış olacak.

Kabinimizi kuruyoruz;
Yaklaşık 7-8 dakikada kurulabiliyor, Fiyatından da anlaşılacağı gibi çok kaliteli değil, şasesi çok fazla ağırlık taşıyabilecek cinsten değil, zaten bizimde şasesiyle pek işimiz olmayacak.

Name:  IMG_8188.jpg
Views: 1190
Size:  53.0 KB

Kabinin içerisine yansıtıcı filmimizi kaplıyoruz, bunun için önce bir şablon çıkarttım ve bu şablona göre tek parça olarak kesim yaptım. Elimdeki malzeme büyük olduğu için tek parça kesim yapabildim, çok şart bir durum değil

Şablonumuz;

Name:  Reflector Drawing.jpg
Views: 1184
Size:  27.7 KB

Name:  IMG_8189.jpg
Views: 1130
Size:  73.5 KB

Name:  IMG_8190.jpg
Views: 1124
Size:  47.9 KB

Kabinin üzerine tekrardan bezi geçiriyoruz. Bu sayede içi yansıtıcı filmli bir bitki kabinimiz oluyor

Name:  IMG_8199.jpg
Views: 1158
Size:  74.4 KB

Devamı gelecek

ebalbay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön