Konu: Muda
View Single Post
Eski 27-12-2016, 12:00   #18
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Çilekli ıspanak Strawberry Spinach

Çilekli ıspanak Strawberry Spinach
Beetberry
Chenopodium capitatum
Strawberry Spinach
Strawbini

Muda / Tohum paylaşım sonrası ( Afyonkarahisar )

Çilekli ıspanak olarak Türkçe'ye çevrilen bir arkadaşım tarafindan çekilen fotoğraflarından bu bitkinin adı nedir bölümünde sorup öğrendiğim, nerede ise yabani ot olarak sökülecek iken büyüme fırsatı bulan bir tanesi çiçekler arasında çıktı. Şu anda sulanmadığı için kuruma moduna giren bitkinin küçük meyveleri ve yaprakları yenebiliyormuş. Minik tohumlarının yenmemesi tavsiye ediliyor. İçeriğinde oksalik asit bulunduğu için yapraklarının dikkatli tüketilmesi gerekiyor. Renk olarak mükemmel. Tat olarak çok lezzetli olmasa da yenilebilir seviyede. Türkiye'de pek bilinmiyor. Bir sitede satış ilanıı bulunmakta. Sırf görüntüsü için bile yetiştirilebilir.
Bitki türü: sebze
Bitki ömrü: tek yıllık
Tohum Türü: Çilekli ıspanak Strawberry Spinach
Tohum çeşit adı: Çilekli ıspanak Strawberry Spinach
Tohum kaç yıldır sizdedir Önceki yıllarda yabani ot olarak kopardığım kendiliğinden çıkan bu yörede bulunan bir bitki
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyon
Tohumun kökeni (size nereden geldi): Doğal olarak yetişiyor
Tohumu ilk paylaşan:
Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan):-
Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan):
Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması:
Hasat yıl ve ayı:2016
Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki normal sulama ile çok rahat gelişiyor. Dağda kendiliğinden yetişiyor.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri:kırmızı renkli minik çekirdekli
Yetiştirme özellikleri:Kapalı ekim:
erken bir başlangıç için, soğuk bir sera ya da korunaklı bir konumda, tencere veya tepsilerde erken ilkbaharda ekmek. İyi bir tohum kompostu kullanın ve toprağın nemli kalmasını sağlayın. Çimlenme genellikle yaklaşık 14 gün sürecektir.
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli:Tohum direk toprağa da ekilebilir. Ancak tohumlar çok küçük.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.)Son donlardan sonra ekilebilir.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri Güneş ışığı alan bir yere ekilmeli
İklim gereksinimleri 1300 - 1400 rakımda olduğuna göre her yerde yetiştirilebilir.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:Bitkinin meyve rengi kıpkırmızı olduğu durumda alınabilir. Tohum küçüktür, ancak kolayca hasat edilir. Bir gece suya ıslatılmalı ve iyice durulanmalı ve kurutulmalıdır. Daha sonra, gelecek yıl hazır olacak serin ve kuru bir yerde saklanabilir. Ben bitkinin durumunu fark edemediğim için susuz kalmış, tohumların bir kısmı tam olarak olgunlaşamadan kurumuş olabilir. Küçük meyveler kuru halde gönderilecektir. Bir gün ılık suda bekletilip el ile ezilerek tohumların çıkması sağlanmalıdır. Daha sonra ekersiniz. Toprak nemli kaldığında 14 gün içinde çimleniyormuş.

Hasat: 45 ila 60 gün
Bir süs olarak, bu bitki sınır veya teras kutuları için idealdir. Tam güneşte verimli, drenajlı bahçe topraklarında güneşli bir konumu tercih eder ve Haziran'dan ağustosa kadar çiçek açar. Kırmızı meyveler hem yenilebilir, hem de yenilebilir.

Çilekli Ispanakların çocuklarınızın seveceği bir sebze olacağını düşünüyorsanız muhtemelen bir hayal kırıklığı içindesiniz demektir. Gerçekten çilekle hiçbir bağlantısı olmadığı için bu isim biraz talihsizdir, zira çok zayıf olanı kırmızı çilek üreterek gerçekten kırmızı ahududu veya dut gibi biraz daha benzemektedir. Çilek benzeri meyveler, yaprak rozetinin üzerinde yaprak kökleri üzerinde yetişir ve çilekler tadı daha fazla görsel çekicilik katarsa, salatada çilek yiyebilirsiniz; ayrıca kırmızı gıda renklendirici olarak da kullanılabilirler.

Bu bitkiyi yenilebilir olarak değerlendirirken, çilekleri görmezden gelip ıspanağın üzerine yoğunlaştırmak en iyisidir, bitki ıspanağın akrabasıdır ve çatlak lezzetine sahip olan yumuşak genç yapraklar, mesclun tipi bir salata karışımında çiğ yenilebilir veya Pişirilmiş ve mükemmel bir ıspanak ikame maddesi.
Çilekli Ispanak, ıspanaktan daha fazla ısıya dayanıklıdır, ancak yıllık olarak ve sonunda cıvata edecektir. Ispanaktan farklı olarak, kötü bir şey değildir, o zaman bu çekici kırmızı meyveleri üretir.

Strawberry Spinach, 'Strawberry Sticks', Organic Seeds

Paylaşım almış olduğum tohum miktarı ile sınırlıdır. Kuru meyve olarak göndereceğim için tohumları bir gün ılık suda bekletmeniz gerekmekte. Meyve yumuşadığı zaman tohumları dağıtıp dikersiniz.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön