Yakmayı hızlandırmak ve kontrol altında tutmak için mayalama işlemi yapılabilir.
Bunun için meyve artıkları ( bahçeden çürümüş altına dökülmüş olabilir ) , üzüm küspesi ( herhangi bir meyva küspeside olur - zeytin, elma vs... )
( Şeker ilede bu sürece katkı sağlayabilirsiniz ama ekonomik olmaz )
100 kg -> 2-3 kg küspe yeterlidir.
Ham gübre 2-3 ay içinde hazır hale gelir ( hava soğuksa daha uzun sürer... )
Kesinlikle su ile sulanmaması gerekiyor. Su verdiğiniz taktirde gübrenin kalitesi oldukça düşer.
Yağmurdan korunması gerekir...
Isıyı kontrol etmek için uzaktan okuyuculu termometreler idealdir. ( veya gübreye sokabileceğiniz termal uçları olan okuyuculu termometrelerde olur )
Isı yükselince alt üst ederek ısıyı düşürmeniz gerekiyor. Isı çok yükselirse mikroorganizma ve diğer canlılar ölüyor ve gübre kalite kaybediyor.
Gübre olgunlaştığında ısı artışı durur ve yükselme olmaz.
...
|