22-12-2016, 23:34
|
#17
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
|
Biquinho Biber
 - Bitki türü: Sebze
- Bitki ömrü: Tek yıllık
- Tohum Türü: Biber, Capsicum chinense
- Tohum çeşit adı: Biquinho Biberi
- Tohum kaç yıldır sizdedir: İlk yıl
- Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
- Tohumun kökeni: Brezilya
- İlk paylaşan: bahcedenn
- Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
- Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
- Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
- Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos - Eylül
- Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Bu bitkiyi tohumluk olarak aslında saksıda yetiştirmiştim. Fakat sulama hortumu ile bitkiyi kırınca bahçedeki bitkilerden tohum almak zorunda kaldım. Dolayısı ile hiçbir izolasyon uygulaması yapılmamış oldu. Fakat tohumları aynı aileye mensup bitkilere uzak ve cephesi ters düşenlerinden aldım. Dolayısı ile çaprazlanma ihtimali var.
- Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitkisi 50-60 cm arası boylanan bu çeşidi balkonda dahi kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Neredeyse 100-120 günde hasada geldi. Ortalama 2 cm. uzunluğu olan ve 1 cm. eninde, ince etli, kimi zaman kezzap acılığına kimi zaman ise orta bir acılığa sahip biber çeşidi olup çoğu biberler ince uzun gözyaşı damlası şekillidirler. Biberlerin rengi açık yeşil olup ilk önce turuncu tonlarına, tam olgunlukta ise parlak kırmızı renge dönerler. Çıtır çıtır taze olarak tüketilse de özellikle turşuluk olarak daha çok tercih edilmelidir. Aroması bizim alışık olduğumuz biber lezzetinden uzak olup bu türün diğer üyeleri gibi tatlımsı ekşimsi tadının yanında kendine özgü dumanlı bir lezzete sahiptir.
Verimliliği hakkında fazla bir şey söylemeye gerek yok. Organik maddesi yüksek bir toprakta hasat ettikçe döken bir çeşittir.
- Çeşidin Hikayesi/Tarihçesi: Anavatanı olan Brezilya'da Biquinho ismi ile ''Küçük Gagalı'' olarak adlandırılmaktadır. Bölgede bilinen bir diğer ismi ise "Chupetinho" dur. Brezilya'da özellikle sirke ile yapılan turşusu ya ana yemeklerin yanında garnitür olarak ya da içkinin yanında meze olarak tüketilmektedir. Biz ise yağsız tepside kuzine içerisinde közleyip sıcak sıcak turşusunu yaptık.

|
|
|