Konu: Palmiye
View Single Post
Eski 03-09-2007, 10:28   #5
hamibasoglu
Ağaç Dostu
 
hamibasoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-09-2007
Şehir: Antalya
Mesajlar: 549
Palmiye bakımı

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selcukhan Mesajı Göster
Merhaba, ben Adana` da staj yapıyorum ziraat müh. adayıyım ve 1haftadır palmiye bahçesinin çapalanmasını denetliyorum. Palmiyeler hakkında internetten ufak çaplı araştırmalarım dışında pek bir bilgim yok doğrusu. Benim bulunduğum bahçe 5bin küçük fidanın bulunduğu yaklaşık 6-7aylık bi bahçe. Bu ağaçlara herhangi bi ilaçlama gübreleme yapılmıyor. Sadece ilk dikildiğinde üzerlerinde kırmızı örümcek olduğu tesbit edilmiş ve ilaçlama yapılmış. Palmiyelerin belirli bir hastalık veya zararlısı yöremizde mevcutmudur? Ve netip bir gübreleme yapılabilir? Palmiyelerin piyasası nasıl bide bunun hakkında bilgi alırsam çok sevinirim çok fazla yazdım sanırım şimdiden teşekkürler


Üretimde palmiyeler için dikkat edilecek en önemli husus toprak yapısıdır.
toprak tekstürü palmiyelerin gelişimi ve hastalıklarıyla yakın ilişkilidir.
Palmiyeler drenajı iyi kumlu toprakları severler.Taban suyu yüksekse muhakkak drene edin.

En önemli hastalıklar kök ve sürgün ucunda meydana gelen mantari hastalıklardır.
Bundan başka salyangozlar ve bazı parazit böcekler palmiyelerin göbeğinde barınmayı çok severler.Belli dönemler bu bölümler incelenerek uygun fungusit ve insektistle ilaçlanmalıdır.
Palmiyelerde gübreleme abartılmamalı.Vejetasyon başlangıcında orta büyüklükteki bir palmiyeye 250/300 gr 15/15/15 vererek gübreleme yapılabilir.

Palmiyelerin en büyük gereksinimi olan Fe,zn,mg gibi mikro elementler yaprak gübresi olarak sabah saatlerinde ve sulama yapıldıktan sonra ayda 1 kez verilirse yaprak üzerinde oluşan sarı-kahve renkli lekeler ortadan kalkacaktır.

Kışa girerken de yine 15/15/15 uygulaması kökleri güçlendireceğinden faydalı olacaktır.
Dünyada çok büyük bir palmiye pazarı vardır.Malesef Türkiyemizde üretim sınırlıdır.
selamlar.

hamibasoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön