Konu: Muda
View Single Post
Eski 11-12-2016, 22:54   #14
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Kırmızı Civan Perçemi (Achillea millefolium)

Kırmızı Civan Perçemi (Achillea millefolium)

Aşağıdaki bilgiler sayın Meyvelitepenin kırmızı civan perçemi tanıtımından alıntı yapılmıştır.
Civanperçemi (Achillea millefolium)

Bitki türü: Tıbbi aromatik bitki
Bitki ömrü: Çok yıllık
Tohum çeşit adı: Achillea millefolium
Tohum kaç yıldır sizde Sn. Meyvelitepeden gelenin açtığını göremedim. Bu yıl hazır olarak aldım.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer:Afyonkarahisar
Size nereden geldi: Hazır olarak aldım
Tohumun kökeni : -
Kullanılan gübreler : -
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: 2016
Bitki tipi ve gelişim durumu: Normal kök yapısına sahip otsu, çok yıllık bir bitkidir. İlk baharda yapraklanır, Hazirandan itibaren çiçek saplarını ve tomurcuklarını oluşturur, çoğunlukla her birkiden bir çiçek açar. Biraz uzunca süre durabiliyor. Benim gözlemlediğim ikinci yılı çiçekleniyor.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Şifalı bitkilerdendir. Taze yaprakları salatalarda kullanılabilir. Çiçekleri ve yapraklarının bir çok rahatsızlığın sağaltımında kullanıldığı bilinir.

Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: İlk baharda tohumlar direk yerlerine serpiştirilir, üzerlerine süzgeç ile çok ince toprak atılırsa iyi olur.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulamaya gerek yoktur, kolay çimlenir.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bahçenizin güneşli, havadar, pek kullanılmayan yerlerine ekilebilir. Ekildiği yerin gübreli olması gerekmez, hatta taşlı, kayalık bir yer bile olabilir. Sadece suyla doymuş olarak uzun süre kalan yerleri sevmez ve çürüyebilir. Canlı yeşil yaprakları ve kırmızı çiçekleriyle aynı zamanda güzel bir peyzaj bitkisidir. İlk yıl yeterli kök yapıncaya kadar bir kaç günde bir sulanmalıdır. Sonraki yıllarda su da istemez. Gübre vermeye gerek yoktur. Kök ayrılarak veya tohumdan çoğaltılabilir. Tohumlar uçucu olduğu için bahçenizin başka yerlerinde civan perçemi öbekleri görebilirsiniz. İkinci yıl çiçeklenir.
İklim gereksinimleri: Soğuktan etkilenmez. Geç sonbaharda toprak seviyesi üzerinden budanır, ilk baharda yeni yapraklar verir.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Çiçekler kuruduğunda çiçek saplarından kesilip tohum alınabilir. Tohumları çok küçük ve uçucudur.

Civanperçemi (Achillea millefolium)

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön