Konu: MaynaVira
View Single Post
Eski 08-12-2016, 15:11   #3
MaynaVira
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 05-04-2016
Şehir: İstanbul/Tokat
Mesajlar: 138
Akşamsefası (Mirabilis Jalapa)

  • Bitki türü: Çiçek
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Akşamsefası
  • Tohum çeşit adı: Kırmızı/Pembe Akşamsefası
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ev ortamında, saksıda; 16-28°C arası sıcaklıklarda
  • Tohumun kökeni: Yurt dışı
  • Kullanılan gübreler: Az miktarda solucan gübresi
  • Kullanılan ilaçlar: Hiç ilaç kullanılmadı
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Haziran, Temmuz, Ağustos, Eylül
  • Yetiştirme zorluk derecesi: Çok kolay
  • Yetiştirme özellikleri: Amatör çiçek severler için idealdir. Gelişimi nispeten hızlıdır. Bitkiye çubuk vs. gibi destek sağlanarak, dalların kırılma riski asgariye indirilir. Akşamdan birkaç saat önce (örn. 15:30 gibi) açan çiçekleri, sabahları solar. Yeterince çiçek ve bitki varsa, etrafa harika kokular salınır.
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Pelet, viyol, karton bardak vs. içerisinde çimlendirilip, dış mekanda yetiştirilecekse son donların geçmesiyle birlikte şaşırtma yapılır. Doğrudan ekime de müsaittir. İç mekanda dört mevsim çimlenip, belirli bir boyuta kadar ulaşabilir ancak büyüyüp çiçek açması, alacağı ışığa bağlıdır.
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler: İsteğe bağlı olarak ekilmeden önce birkaç saat suda bekletilebilir.
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Güneşi sever ancak doğrudan öğlen güneşi alması, genç bitkiyi strese sokabilir. Yalnızca sabah ve/veya akşam güneş alabileceği yerlerde, yarı gölgelerde yetişebilir. Kuraklıklara nispeten dayanıklıdır. Besin ve toprak konusunda çok seçici değildir. -_-
  4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Çiçekler solup da, taç yaprakları arasındaki tohumlar simsiyah rengi ve el bombası şeklini alıp, kendiliğinden düşecekmişçesine kuruduğunda... Bitki çiçek açtıkça, yeni tohumlar saçar.
Diğer: Akşamsefasının mikroplara karşı kullanım alanlarına dair birçok araştırma mevcuttur. Örneğin kök yumruları ve yapraklarından (water extraction) elde edilen özsuyun özellikle "s. aureus", "e. coli" gibi baş belası bakteriler ile, soya fasulyesinde ani ölüme neden olan "f. sulani" mantarına karşı etkili olduğu tespit edilmiştir. Bitkinin özellikle köklerinden elde edilen MAP'ın (mirabilis antiviral proteini) ise; tütünlerde karşılaşılan TMV, patateslerde PVY ve salatıklara bulaşan CGMMV virüslerine karşı etkili olduğu saptanmıştır. Akşamsefası, nitrobenzen kirliliği yaşayan toprakların doğal olarak temizlenmesinde de kullanılır.

(O kadar reklam yaptım, kadife çiçeği istemiyorsunuz, bari bunları alın. )

Not: Kendi çektiğim fotoğrafı bulamadığım için, internetten alıntı yaptım. Bitkiyi saksıda yetiştirdiğimden ve elimde 35 adet tohum kaldığından mütevellit, (kişi başı 5'ten) ancak 7 kişiyle paylaşım yapabileceğim.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen MaynaVira : 29-12-2016 saat 21:48 Neden: Tohum sayısı güncellendi.
MaynaVira Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön