07-12-2016, 21:11
|
|
Ağaç Dostu.
Giriş Tarihi: 26-11-2011
|
Marina di Chioggia (Kış Kabağı)
 - Bitki türü: Sebze
- Bitki ömrü: Tek yıllık
- Tohum Türü: Kış Kabağı, Cucurbita maxima
- Tohum çeşit adı: Marina Di Chioggia
- Tohum kaç yıldır sizdedir: 3. Yıl
- Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
- Tohumun kökeni: Italya
- Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
- Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
- Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
- Hasat yıl ve ayı: Kabak hasat 2016 Eylül - Tohum hasat 2016 Aralık
- Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
- Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
- Bitki tipi ve gelişim durumu: Yayılıcı gelişim gösteren bal kabağıdır. Her kök 2-3 adet, ağırlığı 3-8 kg arasında değişen kabaklar verdi. Sadece 1 adet 15 kg.lık kabak elde ettim ve bu paylaştığım tohumlar onun tohumu. Bu kabağı da deneme mahiyetinde tarlaya açtığım 30 cm. lik çukurun içerisine döktüğüm 1 çuval hayvan gübresine ilave ettiğim organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübrelerden oluşan karışımın içerisinde yetiştirdim. Daha da iri olabilirdi. Fakat bu sene çok kurak geçti. Meyveyi büyütme döneminde sadece 1 defa yağmur yağdı.
- Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Çok lezzetli muazzam bir çeşittir. Kabak tatlısının yanı sıra muhtelif tariflere göre çok farklı şekillerde pişirilebilr. Çok dayanıklı bir çeşit. Kabaklar kuru ve direk güneş almayan bir yerde 2 yıl saklanabiliyor. Çok lezzetli olan bu çeşidin bana göre tek handikabı engebeli yüzeyinden dolayı soyulmasının biraz zor olması. Bu kabağı geçtiğimiz sene Sn. Taşlıbahçe soymadan da tatlısını yapıp tüketmişti. Ve o hali ile de rahatsız etmeyen bir tadı olduğunu belirtmişti. Henüz denemedim ama nasıl olsa elimde yeteri kadar Marina di Chioggia var. En kısa zamanda kabuklu şekilde de deneyip bu paylaşımı güncellemek istiyorum.
Yetiştirdiğim tüm kabaklar içerisinde tatlısı için özellikle bu çeşidi tercih ediyorum. Diri bir et yapısı var. Tatlısını yaptığınız zaman özellikle gereğinden fazla pişirmediyseniz dağılmayan diri bir yapısı var. Şimdiye kadar yediğim hiçbir Marina di Chioggia'da lif lif olan yapıya rastlamadım. Ticari düşünmüyorsanız (kilo ve verim açısından) mutlaka denemelisiniz.
Ayrıca ürünü beklettikçe lezzetinin arttığı söyleniyor. Bunu da gözlemleme şansına erişeceğim.

|
|
|