Konu: bahcedenn
View Single Post
Eski 30-11-2016, 21:40   #6
bahcedenn
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,359
Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet Italian Frying Pepper)

Name:  Jimmy I.jpg
Views: 3481
Size:  74.8 KB
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
  • Tohum çeşit adı: Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet Italian Frying Pepper)
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 3
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Kırklareli
  • Tohumun kökeni: Italya
  • Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
  • Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
  • Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
  • Hasat yıl ve ayı: 2016 Ağustos - Eylül
  • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: 8-25 günde çimlenen tohumları iç ortamda son ilkbahar donlarından yaklaşık olarak 8 hafta önce ekmek gerekmektedir. 70-90 günde fideden hasada gelir. Ortalama 45-60 cm yüksekliğe ulaşan bitkinin, gittikçe incelen, 15-25 cm arasında değişen, koyu parlak yeşil renkten hızlı bir şekilde parlak ateş kırmızısı renge ulaşan meyveleri vardır. Ful güneşte ve nötrden asidik duruma dönen toprakta daha iyi yetişirken aşırı sulanmadığı sürece verimli bir bitki yapısı olduğu söylenmektedir. Tartışmasız en iyi kızartmalık çeşitlerden biridir. Gerçekten muazzam bir et yapısı var. Kızartıldığında kaymaksı yumuşacık bir hal alıyor. Dondurucuya ve kurutmaya uygun olan taze de yenebilen bir çeşittir. Biberleri sapından (biberin gövdesinden değil) iğne ile dikkatlice delip ipe dizebilirsiniz. Güneşli bir pencerenin yanına ya da sundurmaya asacağınız biberler kısa zamanda kururlarken ayrı bir dekorasyon havası da katacaklardır. Hastalıklara dayanıklıdır.
  • Çeşidin Hikayesi: Güney İtalya'da çizmenin üst kısmı olarak adlandırılan dağlık Basilicata Bölgesi'nin Potenza İli'nde Ruoti isimli bir kasaba. Yıllarca bu kasabada yaşayan Giuseppe Nardiello ve eşi Angela kızartmalık tatlı bir biber çeşidini yetiştirdiler. 1887 yılında 1 yaşındaki kızları Anna ile beraber yeni bir hayat için Napoli Limanı'ndan Amerika'ya yola çıktıklarında yanlarına 1 avuç dolusu bu biber tohumlarından da aldılar. 11 çocukları ile beraber biber de yetiştirdikleri Naugatuck, Connecticut'a yerleştiler. Giuseppe ve Angela'nın 4. çocukları Jimmy isimli erkek çocuğu idi. Şu anda 81 yaşında olan ve hala Naugatuck'ta ikamet eden Jimmy’nin oğlu James, babası Jimmy’nin sınıf öğretmeninin aile soyadı olan Nardiello'dan “i” harfini telaffuzu daha kolay olması için düşürdüğünü söylemektedir. Bu soy isim Jimmy ile beraber ondan sonraki kardeşlerine ve torunlarına yapıştı. James ayrıca babası Jimmy'nin Nardiello kardeşler arasında anneleri Angela'nın bahçe sevgisini miras alan tek kardeş olduğunu ve bunu hayatı boyunca sevgi ile sürdürdüğünü de söylemektedir. Annesinin ona öğrettiği gibi, taraçalarda, Güney İtalya'da dağlık bölgelerde bahçelerin yapıldığı gibi. Buralarda yüzlerce biber yetiştirdi, fakat kuruması için sundurmaya astığı ve kış boyunca ailesinin hoşuna giden tatlı kızartmalık biberler onun favorisi idi.

    Jimmy Nardello 1983'te vefat etti. Fakat ölmeden önce bazı atalık biber tohumlarını Decorah, Iova'da Seed Savers Exchange (SSE)' bağışladı. SSE 11.000 den fazla olan çeşitli atalık tohumlarını 2 ayrı iklim kontrollü mahzende saklamada uzmanlaşmıştır. Ellerindeki stokların aşağı yukarı % 10'unu 10 yıllık dönemlerde rotasyonlu olarak ekmektedirler. SSE'nin koruduğu bu tohumlardan biri de Jimmy Nardello Italian Pepper (Jimmy Nardello's Sweet Italian Frying Pepper)dir.

    Nardello ailesinin yanlarına aldıkları 1 avuç dolusu biber tohumları ile Amerika'ya göç ettikten 120 yıl sonra bu biber çeşidi aile adını üstlendi ve ev bahçeciliği yapanlar ile ünlü şeflerin mutfaklarında yerini aldı. Şu anda hala Slow Food USA's Ark of Taste de nesli tehlikede olarak kayıtlıdır. The Ark'ın çabası dünyanın nesli tehlikede olan lezzetlerini bulup, kataloglayıp tarımın ve mutfağın standartlaşma saldırısından korumaktır.

Name:  Jimmy II.jpg
Views: 3494
Size:  74.3 KB
Name:  Jimmy III.jpg
Views: 3411
Size:  77.8 KB

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön