Konu: Zekoş
View Single Post
Eski 30-11-2016, 16:12   #16
Zekoş
Ağaç Dostu.
 
Zekoş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2009
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 809
Karısık Mısır(3 Çeşit)

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum türü: Mısır
Tohum çeşit adı: Mısır
Tohum kac yıldır sizdedir: 6 - 7 senedir
Tohum alınan bitkinin yetiştiridiği yer: Beyaz olan köyümüzün yerli mısırı, Diğeri Konya’dan geldi
Tohumun kökeni: Aile büyüklerim
Kullanılmış gübreler: Yanmış hayvan gübresi
Kullanılmış ilaçlar: İlaç kullanılmadı
Tohumu alınan bitkinin türe izalasyon uygulaması: Mısırların birbirinden uzağa dikilmelerinde fayda var çünkü beyaz mısırda sarıya doğru renk değişimi olabiliyor
Hasat yılı ve ayı: Baharda ekilirse yaz ortasında yenilebilir. Yaz ortasında ekildiğinde güz mısırı olarak tazesi yenilebilir ama tohum olmaz sanıyorum.
Meyvelerin ayırt edici özellikleri: Seyrek ve sıralı dikildiği takdirde mısırlar iri taneli olur. Bazılarında iki koçanda oluyor. Çapalarken kök kısmının toprakla doldurulması mısırların sulanırken ya da şiddetli yağmurlarda yıkılmamasına destek olur.
Havaların ısınmasıyla direk toprağa ekilir. Tohuma hiçbir işlem yapmaya gerek yok. Sık fideleri söküp şaşırtmayı denedim fakat iyi bir gelişim göstermedi boylanmadı ve meyvesi çok küçük oldu. Güneşi ve suyu seven bir bitki yarı gölgede de olur. Çok gölge yere ekilirse çok ince dallı ve cılız oluyor. Mısırın dış kabukları iyice kuruduktan sonra tohum alınır.
Not: Beyaz olan buranın yıllardır ekilen mısırıdır. Özellikle yemeklik mısır yapmak için ekilir. Tazesi haşlama ve közleme yapılarak yenir. Zayıf iyi olmayanlar yem olarak kullanılır. Diğer tür de Konya’dan gelmişti. Tatlımsı çok yumuşak, lezzetli ve geç kartlaşan özelliğe sahip. Yerken dişe yapışıyor. Kuruyunca büzük bir hal alıyor.

Eklenen Resimler
   

Düzenleyen Zekoş : 30-11-2016 saat 17:31
Zekoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön