Kırçıllı Ayşe Kadın Taze Fasulye
Tek yıllık sebze.
Genelde yöremizde taze fasulye ekmek isteyenlerin ilk tercihi bu tür oluyor. Yıllardır eş-dosttan açıkta tohum satanlardan aldığımız ve ürünlerimizin tohumların karışımı karşınızda.
Yetiştiği yer: İzmir - Ödemiş - Gölcük yaylası
Yetiştirirkenn keçi gübresi ve granül leonardit kullanıldı.
İlaç olarak sulandırılabilen kükürt, bakır ve yanılmıyorsam yaprak bitleri için bir kez organik olmayan bir ilaç karışımı kullanıldı.
Yetiştirme yılı: 2016 yazı
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay yazardım ama buralarda kolay yetiştirme denince sadece patates akla gelir. Tarlayı sürer, eker, suyu açar kahveye gider, zamanında ilaçlar ve sonunda toplarsın. Buna bakınca özellikle fasulye yetiştirmek oldukça zor sayılır. Sırık yetiştirilmesi gerektiği için önce sırık bulman lazım, sonra onları toprağa dikmen lazım ki tavı geçerse kurak toprağa batırması zor olur. Sırıklara sardıracan da zamanı geldiğinde sürekli dolaşıp olanları toplaman lazım, gecikirse kartlaşır.
Ekim için donlardan sonra direk toprağa ekmek daha iyi oluyor. Viyollere de ekebilirsiniz ancak zamanı geçirmeden toprağa aktarmak lazım yoksa kollar uzayıp gidiyor ve aktardığınız yerde telef oluyor bir kısmı.
Toprağa ekerken ikişer karış arayla bir ocağa dört beş fasulye koyup iki üç tanesini tek sırığa sardıracak şekilde bırakıyorum. Toprağa üç cm. kadar derine ekilen tohumlar hava durumuna göre yedi - 10 günde çıkıyor ancak bu arada yağmur yağarsa toprak üst tabakası kaymak tutup sertleşeceği için bu tabakaları ince bir dal parçasıyla bozmak lazım. Veya hiç riske girmeden ekim yapacağınız ocağı eşeleyip tohumları torf-cocopeat-gübre karışımının içine korsanız kaymaklaşma olmayacaktır.
Fasulye severlere tavsiye ederim elimde bol fasulye mevcut. Bunları taze tüketebileceğiniz gibi çok taze olanları gölgede kurutabilir, iyice kartlaşanları ise sadece tanelerini tüketebilirsiniz.