View Single Post
Eski 28-11-2016, 16:19   #17
Taşlıbahçe
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Serhat Kabağı

• Bitki ömrü: Tek yıllık
• Tohum Türü: Kestane Kabağı, Cucurbita maxima
• Tohum çeşit adı: Yörede en çok yetiştirildiği yerlerden dolayı “Serhat Kabağı” veya “Beşik Kabağı” deniliyor
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bayramiç, Serhat Köyü
• Tohumun kökeni: Bayramiç (Yoğun olarak birbirine komşu Serhat ve Beşik köyleri)
• Tohumun geldiği yer: Serhat Köyü
• Tohumu İlk Paylaşan: Taşlıbahçe
• Kullanılan gübreler: Keçi gübresi
• Hasat yıl ve ayı: 2016 Eylül, Ekim
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Kol atan, güçlü gelişen bir kabak.
• Yetiştirme Koşulları: Kazdağları yöresinde özellikle kuzey bakılı köylerde yetiştiriliyor. Bizim gibi dağın güney yamacındaki yerlerde güneşin alnına ekilirse nem ihtiyacını kollamak gerekiyor. Bu özelliğiyle Marmara ve Karadenize uygun olduğunu düşünmek mümkün.

Ocaklar geniş açılıyor. Bilhassa Serhat ve Beşik köylerinde çapı bir metreyi, derinliği de yarım metreyi geçen çukurlar açılarak bu çukurun dibine bir el arabası gübre dökülüyor, üzeri, bir kova gübreyle çıkan toprak harmanlanarak toprak yüzeyinin bir karış altına kadar dolduruluyor(Serhat köylü İsmail amca bu seviyeyi “içine düşen kaplumbağa çıkamayacak kadar” diyerek anlatıyor), açılan bu ocağın kenarlarına bir iki karış mesafelere tohumların sivri ucu aşağıya gelecek şekilde dik olarak ekiliyor. Tohumların niçin dik ekildiğine dair bir bilgi yok; öyle gelmiş, öyle devam ediyor; gerekli değilse de yöresel bir uygulama olarak belirtmek istedim. Tohumlar filizlendiğinde ise üçü bırakılarak diğerleri sökülüyor ve bitki biraz kollandığında toprak+gübre takviyesiyle boğaz dolgusu yapılıyor.
• Meyvelerin Ayırt Edici Özellikleri: Meyveleri 5 ila 25 kg arasında değişebiliyor. Form olarak basıkça bir yapısı var. Dilim sayısı ve çekirdekleri bir çeşit kestane kabağı olduğunu gösteriyorsa da bu bölgeye has ayrı bir kestane kabağı soyu olması muhtemeldir.

Kabuklarının belirgin ağsı dokusu en büyük ayırt edici özelliği. Bu doku kimi meyvelerde daha da yoğun bir hal alabiliyor ve böylelerinin kabuğu daha kalın oluyor. Bu dokular meyvenin büyümesinin sonlarına yaklaşıldığında ortaya çıkmaya başlıyor ve tüm kabuğu sararak belirginleşiyor. Aşağıdaki ilk fotoğraflarda dokular henüz ortaya çıkmaya başladığı devre görünüyor. Son fotoğraf da nihai hal ancak dokuları daha yoğun olanlar da mevcut.

Hem eti, hem de kabukları kolay kesiliyor ancak oldukça da dayanıklı bir kabak. Hasattan 9 ay sonra kestiğimiz bir kabakta herhangi bir bozulma yoktu.

Tadı oldukça lezzetli ve şekerli. Şekersiz pişirildiğinde dahi tatlı niyetine yenilebilir. Tabii ki Türk mutfağındaki o sakız kıvamlı kabak tatlısının yerini tutmaz böyle şekersiz pişirildiğinde ancak az şekerli sevenler için doğal bir alternatif olabilir.


Name:  33.jpg
Views: 1857
Size:  72.1 KB


Name:  34.jpg
Views: 1772
Size:  49.1 KB


Name:  35.jpg
Views: 1775
Size:  54.4 KB


Name:  DSC_3292.jpg
Views: 1813
Size:  59.4 KB


Name:  DSC_3294.jpg
Views: 1710
Size:  42.5 KB


Düzenleyen Taşlıbahçe : 25-12-2016 saat 19:16 Neden: düzeltme
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön