View Single Post
Eski 28-11-2016, 10:43   #15
selenn
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Sevgili tapi, tüm bitkilerde olduğu gibi kaktüslerde de baz olan Latince isimlerin yanısıra evlerimizde sıklıkla bulunan türler için bir halk dili oluşturulmuş. İngilizce sıfat olarak tanımladığınız halk dilindeki isimleridir.
Mesela "pincushion cactus" genellikle Coryphanthalar ve bazı Mammillaria türleri için kullanılan bir yerel isimdir. Bitkinin gövdesi iğne yastığına benzediğinden o manaya gelecek lakap verilmiş. Ya da bir diğer örnek "Peanut Cactus" Echinopsis chamaecereus'un lakabıdır. Gövde yer fıstığını anımsattığından fıstık manası için Peanut denmiş. Bu gibi lakaplar hoş birer simge bitkiler için ama gelgelelim bir kaktüsün bakımı, üretimi, kökeni konusunda araştırma yaparken "kaynana dili", "kaynana memesi" veya "gelin topuzu" gibi lakaplarla arama yaparsak bu tüm dünyaca kabul edilmiş, bitki literatüründe kullanılan isimler olmadığından sıkıntı yaşarız.

Sizin kaynana memesi olarak Mammillariaları lakaplandırmanız aslında Mammillaria anlamında gizli zaten. Latince'de "mammialla" "meme ucu" anlamına gelir ve bitki gövdesindeki çıkıntıları sembolize eder. Biz burada bir Mammillaria fotoğrafı paylaşırken Kaynana Memesi sp. dememiz durumunda bu sitede isimleri düzenleme, alttürleri belirleme konusunda verdiğimiz emek ve harcanan zamanı çöpe atmış oluruz. Bırakın Mammillaria burada da, literatürde de Mammillaria olarak kalsın. Naçizane fikrim...

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön