View Single Post
Eski 26-11-2016, 11:10   #26
Kumdereli
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
Timol (Thymol)

Timol (5-methyl-2- isopropylphenol) monoterpenler grubuna ait oksiljenli bir
aromatik bileşiktir.
Timol fenolik zincirin farklı bir bölgesinde hidroksil gruba sahip olan karvakrola yapısal olarak çok benzemektedir (Lambert ve ark.,2001).
Timolün kimyasal yapısı
Doğada özellikle Labiatae grubundan çeşitli bitkilerin uçucu yağlarında
bulunmaktadır (Sanchez ve ark. 2004).
Timol, kekik (Thymus vulgaris) esansiyal yağının en önemli bileşenidir (Huma ve ark., 1999).
Bir fenol türevi olan timol bakteri, maya ve küflerde antimikrobiyal etkiye sahiptir. Güçlü bir antiseptik ve antifungal olan Thymus vulgaris L.’nin uçucu yağ bileşenlerinden olan timolün fenollere göre 30 kat daha fazla antiseptik etkisi ve 4 kat daha az toksik etkisi tespit edilmiştir (Lukic, 1989).
Timol gram negatif bakterilerin dış kabuğunu parçalayarak,
lipoprosakkartilerin serbest kalmasına yol açmakta ve ATP için stoplazmik
membranın geçirgenliğini arttırmaktadır (Helander ve ark., 1998).

Timolün ayrıca antioksidan özelliğe sahip olduğu rapor edilmiştir (Aeschbach
ve ark., 1994; Eskin ve Przybylski, 2001).
Tepe ve ark. (2005) yapmış oldukları çalışmalarda, timol ve karvakrolun hem DPPH hem de β- karoten/linoleik asit test sistemlerinde güçlü bir antioksidan aktivitesinin olduğunu göstermişlerdir. %78–82 oranında timol içeren esansiyel yağların önemli derecede antioksidatif, antibakteriyel ve antifungal aktivite gösterdiği bulunmuştur (Farag ve ark. 1989; Sivropoulou ve ark.1996).
albicans, C. tropicalis gibi bakteri ve funguslara karşı antimikrobiyal aktivite
gösterdiğini bildirmişlerdir.
Botelho ve ark. (2007) Lippia sidoides (Verbenaceae), türünün
esensiyal yağının bileşimini ve antimikrobiyal etkilerini araştırmışlardır. Esansiyal
yağ hidrodistilasyonla elde edilmiş ve GC-MS ile esansiyal yağın 12 bileşikten
oluştuğunu, ana bileşik olarak %56.7 oranında timol, %16.7 oranında karvakrol
bulunduğunu tespit etmişlerdir.
Kykkidou ve ark. (2009) 4oC de aerobik koşullarda kılıçbalığı filetolarına %0.1
lik kekik esansiyel yağı ekleyerek yaptıkları çalışmada kılıçbalığı filetolarının raf
ömürlerinin 5 gün uzadığını rapor etmişlerdir.

Kaynak: http://traglor.cu.edu.tr/objects/obj...7112013-26.pdf


Düzenleyen Kumdereli : 26-11-2016 saat 11:17 Neden: Kaynak Belirtildi.
Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön