View Single Post
Eski 24-11-2016, 23:00   #7
emrahc
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-11-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 8
Salyangoz ve sümüklü böcekler

Mart ayında kağıt kahve bardaklarına tohum ekip çok sayıda fide yetiştirdim. Tabii o zamanlar viyol diye bir şey olduğundan haberim yok. Tohumları internetten temin etmiştim.

Mayıs ayının başında artık fideleri bahçeye almanın zamanı geldiğine karar verdim ve bir hafta sonu, bütün fideleri bahçeye ektim. Fidelerim, salyangoz ve sümüklü böceklerden tam not aldı.

Bir sonraki haftasonu bahçede ben, şişko salyangozlar ve fidelerin saplarından başka bir şey kalmamıştı. O günden beri salyangoz ve sümüklü böceklerle mücadelemiz devam ediyor. Salyangoz ve sümüklü böcekler, açık ara öndeler.

Internet'ten epey bir araştırmama rağmen salyangoz ve sümüklü böcekleri öldürmeden uygulanabilecek bir çözüm henüz bulabilmiş değilim. Öldürmeyi bir seçenek olarak görmediğim için de şu an elimde hala bir çözüm yok. (Tuz, bira, ördek, ilaç, bakır, sarımsak, elle toplama vb çözümler bir şekilde başarısız oluyor)

Sonunda "salyangozları yok etmektense sadece fidelerden uzak tutmanın yolunu bulsam yeterli olur" diye düşündüm. Bir de geçen yaz boyunca belli bir büyüklüğe eriştikten sonra salyangozların artık bitkiye fazla zarar veremediğini gözlemlemiştim. Yani fideleri belli bir boya gelene kadar koruyabilirsem yeterli olacaktı.

Bunun için söyle bir yöntem denedim: 5 litrelik pet su şisesinin altını kesip kapağını da açarak fideyi bunun içinde belli bir boya getirmek. Bu yöntemi şu an ektiğim ıspanak, marul ve rokalar için uyguluyorum.

Fidelerin çıkmaya başlaması ile birlikte sümüklü böcekler pet şişelere tırmanmaya, giriş yerini bulup içeri girmeye başladılar. Bu hayvanlar, benim tahminimden çok daha akıllı çıktılar.

Hemen ikinci bir önlem olarak bakır telden halkalar yapıp pet şişelerin üstüne koydum. Internet'ten bakır telin, salyangoz ve sümüklü böcekleri engellediğini okumuştum ama görünüşe göre bizim sümüklü böcekler bu yazıları okumamış ve bakır telin kendilerine zarar verebileceğinden haberleri yok. Hayvanlar cahil çıkınca bakır tel de işe yaramadı.

Son çare olarak pek şişelerin deliklerini tülben gibi bir şeyle kapatmayı planlıyorum.

Eklenen Resimler
 
emrahc Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön