View Single Post
Eski 22-11-2016, 10:07   #15
Kumdereli
Ağaçsever
 
Kumdereli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-09-2016
Şehir: Mersin
Mesajlar: 85
Alıntı:
ziraat fakültesi bitki koruma bölümü başkanlığı'ndan emekli olan prof. Dr. Oktay yeğen'in kekik yağından geliştirdiği organik ilaç, 10 yıldır almanya ve bulgaristan'da tarım ürünlerinin mantar, bakteri ve zararlılara karşı korunmasında kullanılıyor.

Prof. Dr. Oktay yeğen, gazeteciler yaptığı açıklamada, çocukluğunun geçtiği memleketi antalya'nın akseki ilçesinde yaşlıların hastalıklardan korunmak amacıyla kekik yağını kullandığını ve bundan yola çıkarak, kekik yağıyla ilgili çalışmalar yaptığını söyledi.

üniversitede çalışırken bitkilere zararlı mikroorganizmalarda bulunan kitin maddesini parçalamak amacıyla araştırma yaptığını anlatan yeğen, "kitin, insan ve sıcak kanlı hayvanların vücutlarında bulunmaz. Kitini parçalayabildiğiniz takdirde, bitkilerde zarara neden olan mikroorganizmalarla mücadele yapılabilir. Bu yüzden bilim adamları, kitini parçalayan ilaçlar üzerine araştırmalar yapıyor" dedi.

Yeğen, kitini parçalayan sentetik ilaçların insan sağlığına ve çevreye olumsuz etkisi bulunduğunu ve kalıntı soruna neden olduğunu, kendisinin de kekik yağını kullanarak kitini parçalayacak bir yöntem geliştirdiğini bildirdi.

faydalı bir bakterinin salgıladığı enzimi kekik yağına fermante ederek karıştırdıklarını belirten yeğen, daha sonra elde ettiği karışımla kitini parçalamayı başardığını kaydetti. Yeğen, "geliştirmiş olduğum yöntem, pahalı olmayan, özel alet-ekipman gerektirmeyen, hammadde olarak yurt içinden temin edilen, bitkisel materyal kullanılan, tamamen pratik, etkili ve ekonomik bir yöntemdir" diye konuştu.

yeğen, iki yıl etkinliğini koruyan ilacın, zararlılara karşı etkili olmasının yanı sıra, bitkiyi beslediğini ve erken hasat imkanı sağladığını da savundu. Ilacın bitkilerin yeni kök oluşumunu teşvik ettiğini belirten yeğen, kekik yağından elde edilen ilacın tamamen doğal olduğunu, hem yaprağa, hem de toprağa uygulanabildiğini kaydetti.

kitini parçaladığı için tek bir ilaçla mantar, bakteri ve zararlılara karşı etkin mücadelenin sağlandığını vurgulayan prof. Dr. Yeğen, "yüzde 100 doğal olduğu için kalıntı sorunu da ortadan kalkıyor" dedi.

yeğen, ilaçla ilgili yayınına abd'deki auburn üniversitesi'nin ilgi gösterdiğini, bu üniversiteden yapılan teklif üzerine, 3 bilimadamıyla birlikte ilaç için patent başvurusu yaptıklarını kaydetti. Patent aldıktan sonra abd'li bilim adamlarıyla anlaşmazlık yaşadıklarını ifade eden yeğen, aynı yıl ilacın türkiye'de kullanımı için dönemin tarım ve köyişleri bakanlığına başvurduğunu anlattı.

Yeğen, "[ı]patentte imzası bulunan abd'lilerin başvuru yapmaması üzerine bakanlık, ilacın türkiye'de kullanımına izni vermedi[/ı]. Ama ilaç, almanya ve bulgaristan'da ruhsat alarak piyasaya sürüldü" dedi.

Oktay yeğen, ilacın yurt dışında biber kök yanıklığı ve asmada külleme hastalığına karşı kullanıldığını kaydetti.
hocayı ve türk tarımını nasıl tezgaha getirdikleri ortada.
Bu eski bakanın kurdugu bilgisiz ekibin hayvancılığa, tarıma verdiği zarar yıllarca düzelmez. Yeni bakanda bu ekiple,bu kafayla 1 metre yol alamaz.

Kumdereli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön