View Single Post
Eski 19-11-2016, 21:52   #764
badrobot
Ağaç Dostu
 
badrobot's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-08-2011
Şehir: Manisa
Mesajlar: 2,734
Yamadori; kısaca Bonsai yapmak için doğadan ağaç sökmek anlamına gelir.
Bu kısa basit tariften sonra küçük ama önemli bir kaç bilgi vermek isterim.
1-aslında yasak. Yani siz gidip şahsa ait bir araziden veya devlet arazisinden izinsiz ağaç sökemezsiniz. Yakalanır veya şikayet edilirseniz çok büyük cezası var.
2-Diyelim izin olayını hallettiniz veya yakalanmayı göze alarak ağaç söktünüz. Bu söktüğünüz ağacın Bonsai ye uygunluğunu nasıl bileceksiniz. Diyelim dümdüz bir çam ağacı buldunuz. Ne işe yararki. Kesseniz geriden sürgün vermez. Yani burada şunu anlatmaya çalışıyorum. Bence acele etmeyin. Önce Bonsai'yle ilgili ayrıntılı bilgi sahibi olun. Ondan sonra bu işe kalkışın. Yoksa doğaya çıktınız ve nasılsa tüm ağaçlar benim diyerek rast gele ağaç sökmek size hiç bir şey kazandırmayacak.
3-Zamanlama; bu söktüğünüz ağaç türüne ve yaşadığınız coğrafyanın iklimine göre değişiklikler gösteren bir durum. Ama genelde ağaçlar uyku dönemlerinde kökleriyle ilgili işlemler yapılır. Sökme işlemide öyledir. Bu ağacın saksıda tekrar tutma şansını büyük ölçüde arttırır. Aksi halde ağaç yaşamaz.
Yamadorinin tüm incelikleri bu kadar değildir elbette. Benim yukarıda anlattıklarım en başlıcaları. Size kolay gelsin diyorum. Bonsai gibi mükemmel bir hobi-sanatta uzun soluklu çalışmalar ve başarılar dilerim.

badrobot Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön