View Single Post
Eski 15-11-2016, 20:58   #16
saleri
Ağaç Dostu
 
saleri's Avatar
 
Giriş Tarihi: 29-05-2015
Şehir: SAMSUN
Mesajlar: 296
Palet Sebze Adası

-- MART 2016 ---

Arsamızın etrafını çevirdikten sonra mevsimde geçtiği için pazardan değişik sebze ve meyve fidelerini alarak 2015 yazını geçirdik.

Bu senenin başında ilk olarak Sn MeyveliTepe blogunda gördüğüm sebze adalarını yapmaya karar verdik.

Hangi malzemeyi kullanalım diye araştırdıktan sonra adalarımızı için palet toplamaya başladık. Paletler işlenmiş ağaçlar. Yani neme börtü böceğe oldukça dayanıklılar. Sağolsun palet başına 30 tl isteyenler olsada biz tanesi 5 tl den aldık ve adalarımızı yaptık.
------------------------------------------------------------------------------

Paletler hakkında bilgiler.......

Paletler genellikle işlenmiş (ısı , kimyasal ) ağaçlardan yapılmakta ve üzerlerinde sıcak baskı ile damgalanmakta.

Bu baskı da IPPC amblemi, Ülke amblemi, ağaca uygulanan işlemin kısaltması ve paleti üreten firmanın verdiği numara bulunur.
Bu amblemlerin ne anlama geldiği internette detaylı anlatılmakta. Ben güvenle kullanabileceğimiz bir örnek vermek istiyorum.


Name:  IMG_6325.jpg
Views: 1794
Size:  68.4 KB

Bu palet benim kullandığım paletlerden.
Burda olmazsa olmaz işaretler den birisi IPPC (Uluslar arası bitki koruma sözleşmesi) logosu. Paletin uluslar arası kulllanılabileceğini ve hastalık taşımayacağını ve ağacın mutlaka işlenmiş olduğunu belirtiyor.
Diğer işaret ise HT logosu. Buda paletin ısı ile işlemden geçirildiğini gösteriyor. Yani kimyasal bir işlem olmadığının göstergesi. bazen DB-HT şeklinde ya da sadece DB ile de gösterilebiliyor. Bunlarıda güvenle kullanabilirsiniz.

Küçük bir not : Bazı paletlerde sadece EUR ya da EPAL amblemi olabilir. Bunlar avrupa standartlarına göre işlenmiş paletlerdir ve EPAL amblemli olanlar güvenle kullanılabilir.
----------------------------------------------------------------------------

Paletlerin boyları 120 cmdir. 2 tane yana bir tanede kısa kenara koyduğumuzda 240x120 cm lik ideale yakın boyutta adalar yapılabiliyor.
Name:  IMG_6309.jpg
Views: 1826
Size:  63.7 KB

Name:  IMG_6310.jpg
Views: 1804
Size:  68.9 KB

Name:  IMG_6311.jpg
Views: 1864
Size:  68.1 KB


Paletlerden adalarımızı çakmadan önce bütün tahtalarımızı keten / bezir yağı ilede kapladık. Burdada ham kabul edilen İngiliz bezir yağını kullandık. Böylece adalarımızın dayanıklılığı daha da arttı.


Paletlerin sökümü ile ilgili pek çok yöntem ve video var. Elektriği ve elektrikli demir testeresi olanlar hariç bunlarda 1 çekiç 1 keserle yapılanı bana en kolayı geldi.

[youtube]ZtPmUZ-k3aI[/youtube]


Düzenleyen saleri : 08-08-2018 saat 00:51 Neden: edit
saleri Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön