View Single Post
Eski 15-11-2016, 00:45   #47
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Alıntı:
Olgunluktan kastettiğiniz örneğin maraş biberinin olgunlaşmış hali yeşil ama yaşlanmış tecrübeleri artmış görmüş geçirmiş tohum alınabilir hali kırmızı ve kırmızıyken tohum almalı mı diyorsunuz yoksa yeşil halinde biberden de mecbur kalırsam (ki habanero için elimde başka seçenek yok mesela) dağıtmak için değil ama seneye ekebilmek için tohum alayım mı, yoksa onunla uğraşmayıp etkinliğe mi başvurayım.
Olgunlukla tohum olgunluğunu kastediyorum. Biberin tohum olgunluğundaki rengi neyse, meyveler o renge boylu boyunca ulaştığında tohum alınmalı. Biliyorsunuz, biber tohum olgunluğuna ulaşmamış haliyle de ulaşmış haliyle de tüketilebiliyor.

Bunun böyle olmadığı, yani meyvelerinin tohumlarının olgunlaştığı anda tüketim kalitesinin oldukça düştüğü patlıcan, kabak gibi sebzeler de bulunuyor.

Meyveler olgunluk aşamasına ulaştığında aynı zamanda tüketilebildiği domates, kavun, karpuz gibi bitkiler de başka bir kategori oluyor.

Alıntı:
Diğer sorum da şu, elimde kırmızı yaşı kemale ermiş bir sürü biber var. Ortadan yarıp kenara koydum kuruması için ancak bu mevsimde kuruması çok zor. Dün baktım kimisi böceklenmiş, kimisini üzerinde küf tabakası oluşmuş. Geçen sene demiştiniz 'rengi kararanlar adam olmaz' diye, o tamam. Ancak dünkü hali görünce dolapta kırmızı kırmızı muhafaza ettiğim biberleri aynı şey onların başına gelmesin diye ikiye ayırıp fırına koydum bu kez, 40 derecede fanını da açarak üç-dört saat tuttum. Az önce baktım habaneroların üzeri tamamen mantar tabakasıyla kaplanmış. Bunları (sadece tohumları) yıkayıp sirkeli suda beklettim ve kağıt havlunun üzerinde kurutmaya aldım. Bunlarda hayat vardır herhalde di mi?
Küflenmeden kastınız beyaz bir tabakaysa bunları yayıp kurutabilirdiniz. Söz konusu durum, çimlenme oranlarını nasıl etkiler bir fikrim yok. Kötü huylu bir "küflenme" değilse sanırım kullanılabilirler. 20-25 tane kadar tohum alıp bir çimlenme testi yapın. Tavsiyem, derince bir kabın içine oturttuğunuz bir pasta eleğini kullanmanız (tohumların hem alttan hem üstten hava alması için). Eğer tohum miktarı çoksa, ya bunları eleğin üstüne yayacaksınız ya da elek yüzeyi yeteri kadar büyük değilse her gün tohumları elinizle alt üst edip öyle kurutacaksınız.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön