View Single Post
Eski 05-11-2016, 17:01   #5
Taşlıbahçe
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Çizgili İstanbul

NOT: Aşağıdaki Bilgiler Birnefestoprak’ın çeşidi anlatan bilgileridir, yeri geldikçe uyarlanmıştır.

• Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum
• Tohum çeşit adı: Turkish Striped Monastery (Çizgili İstanbul)
• Tohum kaç yıldır sizdedir:2
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları
• Tohumun kökeni: Istanbul
• Tohumun geldiği yer: ANA TOHUM projesi kapsamında Birnefestoprak’tan
• Kullanılan gübreler: Keçi gubresi
• Kullanılan ilaçlar: -
• Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2016
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer domateslerle arasında bariyer bitkiler dikildi.
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Yuksek verimli, orta erkenci, agirligi genelde 25-30 gr arasinda degisen ama zaman zaman da 40-50 gr'a kadar cikan meyveler veren, sırık, bol dallanan bir çeşit. Meyve kabugunun rengi turuncu tonlariyla bezeli kirmizi ve yeterince beklenirse koyu, parlak kirmizi bir renk almaktadir. Meyveler, dusey eksen boyunca gelisen sari/kahverengi tonlarina sahip duzensiz cizgilere sahiptir. Ufak meyveli, cizgili bir domates icin oldukca dengeli bir tadimliga sahiptir ve Brix'i yuksektir. Bana gore, kabuk rengi daha koyulastikca meyve tadi olumlu anlamda karmasiklasiyor ama meyvelerin sertligi cok azalmadan hasat edilmesi gerektigini dusunuyorum.
• Çeşidin Hikayesi: Rivayete gore, Istanbul yakinlarindaki bir manastiri ziyaret eden turistlerin manastir bahcesinden toplayip tohumunu aldiklari bir cesit. Yurtdisinda ilk piyasaya suruldugunde Turkish Striped Monastery olarak adlandirilmis. Aslinda Turkce'ye Çizgili Manastır olarak cevirebiliriz ancak bizde Manastır dendiginde ilk akla gelen, Makedonya'nin Manastır sehri olabilecegi icin Çizgili İstanbul demeyi daha uygun buluyorum. Normalde cesidin orjinal adini degistirmek, orjinal isimle Turkce isim arasinda bir daha baglanti kurulamayacak sekilde kopukluga neden olacaksa, dogru degil ama orjinal cesit ismiyle cesidin yoresi arasindaki baglanti konusunda bir sorun yasanmasini istemem. Tohum hikayesine ve cesidin yoresine aykiri bir tez bugune kadar cikmadigi icin, en azindan simdilik yerli tohum sinifina girdigini soyleyebiliriz. Boyle olmadigini tespit etsek bile, yurtdisinda Turkiye'ye ait bir cesit olarak uzun suredir dolasimda bulundugu icin, bu noktadan sonra bir duzeltme yapmak imkansiz olmasa da cok zor.


EK: Yukarıdaki bilgilere ve yetiştirme koşullarına katılmakla birlikte havalar serinlemeye başladığında veya ani ısı değişikliklerinde çatlama ve yarılmaların görüldüğünü ekleyebilirim. Bizim yetiştirdiğimiz koşullarda (Kuzey Ege rakım 470) eylül ortasından sonra meyveler olgunlaşamadan yarıldılar dolayısıyla diğer pek çok çeşide göre erken söktüğümüz bir çeşit oldu. Bol çekirdekli meyveleri var, ki meyve ağırlığına göre tohum ağırlığı oranı pek çok çeşidin çok üzerinde.


Name:  çizgili.jpg
Views: 2453
Size:  47.7 KB

Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön