View Single Post
Eski 03-11-2016, 03:10   #23
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Sn sigacik, 2012'deki etkinlikte Bozcaada adıyla iki farklı domates tohumu dağıttı. Ben o zaman kendisini dağıttığı domatesler hakkında birkaç kez rahatsız etmiştim. Bana aktardığı bilgileri noktasına virgülüne dokunmadan yazıyorum:

Pembe Bozcaada domatesi - 2 sene önce Bozcaada ziyaretimde yine yaşlı bir yerliden almıştım . Ondan başka pembe domates satan yoktu ve yine eski bir çeşit olduğunu düşünüyorum . Oturak .

Pembe Çeşme/Bozcaada domatesi - Bozcada'dan aldığım domateslerden kendim ürettim . Aynı domates fidelerini Sığacığa da ektim ancak Çeşme sanırım iklim olarak daha serin olduğu için daha başarılı oldu . Oturak


Bir başka ifadeyle ikinci seçenekteki domatesin tohum kaynağı açısından Çeşme'yle ilgisi bulunmuyor. Çeşme'de iyi sonuç verdiği için domatesin adına onu da eklemiş.

Bunun dışında ilk seçenekteki domatesi 2015'te yetiştirmişim. Ne yazık ki oturak mı sırık mı olduğunu not almayı unutmuşum ama Brix'ini 6 olarak ölçmüşüm ki çok iyi bir değer. Domatesin kesiti ve büyüklüğü hakkında aşağıdaki resim fikir verecektir:

Name:  PB1.jpg
Views: 2025
Size:  55.4 KB

Sn Sigacik'in o etkinlikte dağıttığı domateslerin tamamı çok değerli. Bir daha yetiştirip tohumlarını sağlama aldıktan sonra dağıtacağım. Sn Lonicera da bir tanesini paylaşıyor zaten, eline sağlık.

Bunun dışında Vedat Milor'un 2012 yılında Gökçeada'da çektiği Tadı Damağımda programlarından birisinde bir domates var ki tohumunu bulmaya gücüm yetmedi. Aranızda adaya giden olursa belirteyim dedim

http://www.youtube.com/watch?v=0grYFi1fYWM&t=1m40s


Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Aynen, görüntü kusursuz derecede düzgün. Kabuk sertliği ve dayanımı bende ticari hissi uyandırıyor ama bilemiyorum artık. Keşke Sn siğacik bu çeşit hakkında biraz daha detaylı bilgi verebilse. En azından bu çeşidi paylaşımdan edinip eken diken varsa sonuçlarını da yazarlarsa daha aydınlatıcı bilgilere ulaşabilirdik.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön