View Single Post
Eski 18-10-2016, 21:35   #35
laputa
Ağaçsever
 
laputa's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-03-2016
Şehir: istanbul
Mesajlar: 84
Olabildigince surdurulebilir bir yasam ve habitat kurmaya calisiyoruz. Dogadan gelen her kaynak bu sisteme adapte edilmeye calisilacak. Ayni zamanda dogayi sistematik hale, orman orneginde oldugu gibi, getirmeye calisiyoruz.

İlk su hendeklerimizi kazdik, araziye dusen yagmuru bu kanallarda toplayacagiz. Hesabimizi yılda 600mm yagmur suyuna gore yapiyoruz. TEk seferde cok yagan ama genel olarak sulak sayilamayacak bir bolge bizimkisi.

Kanallardan cikan , ve alt tarafta biriken topragi ekim alani olarak kullanacagiz. Surekli kanallara dusen ve yavas emilimi gerceklesen su, yer cekiminin de etkisi ile toprak altı goletleri olusturacak. Yasama sansini ve cesitliligi arttıracak. Bu kanallari da birbirine kucuk goletlerle baglamaya calisacagiz. Kapsamli arazi planlamasi yapmadan ve arazinin ozelliklerini iyi anlamadan tam dogru calisan bir sistem yapmak cok mumkun degil. O yuzden simdilik 2 hendek ile basladik. Uzunluklari 20 ser metre. Biriken toprak iyi beslenebilirse, ciddi bir ekim alanimiz olacak cunku 50 cm yuksekliginde, 1,5 metre genisliginde bir toprak birikintisi ekim alanimiz haline gelmis olacak.

Bu topragi once yer ortucu bitkiler ile kaplayip, uzerinde yesil gubre olmasini saglayacagiz. Uzun vadede icinde odunun curumesini saglayip karbon gereksinimi uzun sureli cozmus olacagiz. Faydali bitkilerin, topragin uzerinde ve altinda curumelerini saglayacagiz. Buna budamalari da ekleyebiliriz. Capa yapmadan, kendine yeter ekim alanlari olusturmaya calisiyoruz.

Hendekleri el gucu ile kazmak oldukca zor. Simdilik olmasi gerekenin yarisi buyuklugunde kazdik ve hendeklere su verdik.
Hem topragin gecirgenligini anlamak icin faydali hem de topragi yumusattigimizdan, hendekleri genisletme isi daha kolay olacak. Bu sefer genisletmeler icin makina kullanacagız.

Insan etkisi ile hizli cekimde, orman yapmaya calisiyoruz. Doganin 5 yilda yaptigini sizin 2 yilda yapmaniz gibi.

Daha detayli anlatimi onceki yazilarimda yapmaya calismistim.


Name:  IMG_2207 (1).jpg
Views: 1252
Size:  70.6 KB
Name:  IMG_2148.jpg
Views: 1239
Size:  66.7 KB


Düzenleyen laputa : 19-10-2016 saat 12:47 Neden: imla
laputa Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön