Konu: Muda
View Single Post
Eski 18-10-2016, 16:25   #3
Muda
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,802
Kıbrıs Ay Çekirdeği (yöresel olarak bilinen adı)

Bitki türü: Kıbrıs Ay Çekirdeği (yöresel olarak bilinen adı)
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü:Kıbrıs Ay Çekirdeği
Tohum çeşit adı: Kıbrıs Ay Çekirdeği
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Afyonkarahisar -Rakım 1300
Size nereden geldi: Küçük çaplı bir satıcıdan tesadüfen O kadar aramama rağmen temin edememiştim.
Tohumun kökeni : Afyonkarahisar
Kullanılan gübreler : Kısmen yanmış hayvan gübresi
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
Hasat yıl ve ayı: 2016.
Yetiştirme özellikleri:
Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: İlkbaharda Nisan gibi kalıcı yerlerine ekilebilir. Fide olarak yapılabilir mi denemek lazım. Ben önümüzdeki yıl denemeyi düşünüyorum.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Kuvvetli toprakta iyi gelişir. Gübre ve su verilirse oldukça büyüyebiliyor. Tohumları sonradan edindiğim için bunlar arkadaşıma verdiğim tohumlardan çıkanlar. Bir tanesi 280 cm boya ulaştı. Başka bitkilere verilen sulardan kısmen de olsa yararlananlar çok daha büyük oldu. Benim kendimin diktiklerimden 1 tanesi hariç fareler tarafından soğanların içinde topraktan çıkartılarak yendiler. O son kalan ise duvar üstünde olunca ancak 1 metre boya ulaşabildi.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Olgunlaştığı zaman hasat edilir. Özellikle Anadolu sıvacı kuşu tohumları çok seviyor. Soğan çuvalı ile kapatılanlardan ürün alınabildi. Onda bile aradan bir kısmını yemiş.

Bitki tipi ve gelişim durumu: Kolay çimleniyor ve oldukça verimli bir tür. Dudakları taze iken kısmen boyayabiliyor.

Tohumlar arkadaşıma verdiklerimden çıktı. Üç ayrı ayçekirdeğinin tohumlarını karıştırıp yarısını etkinlik için verdi. Biraz geç ekilince kuruması da zor oldu. Kısmen çekirdeklerde hafif küflenme mevcut. Çimlenmesine engel teşkil edeceğini zannetmiyorum. Renkleri bu nedenle bazılarında simsiyah değil biraz bozumsu oldu.Uzun yıllar aradığım çocukluğumuzda sürekli yediğimiz bir tür çekirdek. Bulunduğumuz bölgenin civarında eskiden çok yetiştirilirdi. Daha sonra bir hastalık nedeni ile sanırım ekilmesi bırakıldı. Bir kısım ekenler sayesinde tohumlar yaşamlarını sürdürmüş. Sn. Birnefestoprak tarafından anatohum kapsamında yetiştirmişti.

Helianthus annuus, Ayçiçeği, Günebakan, Günedöndü

Helianthus annuus, Ayçiçeği, Günebakan, Günedöndü

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön