View Single Post
Eski 14-10-2016, 22:05   #86
erkanbey
Ağaç Dostu
 
erkanbey's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-08-2013
Şehir: Samsun
Mesajlar: 656
İyi bir çimlenme elde etmek için,tohumları 3 gün buzdolabının normal sebze gözünde tutun,daha sonra çıkarın.Burada amaç tohuma sahte kış ve kıştan çıkıp bahara girilmiş hissi vermek.
Daha sonra bitki tohumunu yumusatmak icin, demlenmiş,oda sıcaklıgına gelmis bir cayda yarım saat bekletilmeleri gerekiyor,tohumlar daha cabuk yumusasın ve gelisebilsin diye hızlandırma amaclı.

İkinci yol,bir adet sallama cayı bir fincan suya koyun demleyin ve o cayı icin ilk demlenen kullanılmayacak,daha sonra aynı sallama cay posetiyle bir fincan daha cay demleyin ve bir süre sogumaya bırakın,bu sayede bir cay solisyonu elde edeceksiniz.İkinci kez demlememizin sebebi solüsyonun seyrelmesini sağlamak.
Daha sonra tohumları iki parca kagıt havlu arasına koyun bu havluyu bir fincan tabagına yerlestirin,kagıt havlunun üstüne havlunun cekebilecegi kadar dinlenmis cayı yavas yavas ekleyin veya fısfıslayın.Daha sonra bu kagıt havluyu gece boyunca sıcak bir yerde tutun.

Sallama çayda çiçek çayları öneriliyor,bir çok kullanıcı özellikle papatya çayını tavsiye ediyor.Papatya çayının mantar hastalıklarına iyi geldiği söyleniyor(papatya çayı,mantar başlamadan etkili oluyor,başladıktan sonra değil)

İki tarif var ilkinde cayın arasında, ikincisinde ise iki kez demlenmis cayı kağıt havluya fısfıslayarak katlama yaparak.

Ben ikinci tarifi uyguladım daha mantıklı geldi.Kağıt havluyu da kilitli poşet içine koydum nemli ve sıcak kalsın diye,ağzını komple kilitlemedim iki parmak kadar boşluk bıraktım,hava alması gerekiyor çünkü.

Kaynak: chile pepper starting seeds

Bu macerada elde ettiğim sonuçlar şunlar.Taze Trinidad morluga tohumlarında bir haftada çimlenme meydana geldi,topraktakiler kağıt havludakilerden daha önce çıktı ve topraktakilerin hepsi çimlendi.

Carolina reaperlere gelince ilk çimlenme 15 günde meydana geldi,kağıt havludakilerin %65 i topraktakilerin %35 i çimlendi ama hala çimlenme devam ediyor.Konunun başındaki tecrübelerim tamamen tohumun bayatlığından dolayı başarısızlıkla sonuçlandı buda kesinleşmiş oldu.Pepper joe'den iki seferde toplam 25 in üstünde tohum geldi zorla 2 adet çimlendirebildim.

Buradan elde ettiğim sonuç, taze ve anormal bir çimlenme süresi olmayan tohumlar, toprakta(torf,cocopeat vs) anormal uzun çimlenme süresi olan tohumlar(en azından büyük bir çoğunluğa göre)kağıt havluda daha iyi çimlenme sağlanıyor.

Böylelikle kağıt havlu macerası başarılı bir şekilde sonuçlandı,artık biberlerimin gelişimini Carolina reaper acı biberi konusunda paylaşmaya devam edeceğim.

Eklenen Resimler
    
erkanbey Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön