View Single Post
Eski 09-10-2016, 20:47   #3
Charlaux
Ağaç Dostu
 
Charlaux's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-06-2011
Şehir: Istanbul / Columbus, Ohio (ABD)
Mesajlar: 1,260
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi wakan Mesajı Göster
Merhabalar, proje güzel ve evet ülkemizde fazla orkide türü bulunmuyor.

Yalnız PayPal işi sıkıntılı biraz, çünkü PayPal maalesef ülkemizdeki tüm operasyonlarını durdurdu lisans verilmediği için. O yüzden eBay üzerinden ürün getirmek hem zor -çoğu satıcı sadece PayPal kabul ediyor- hem de sıkıntılı -çünkü PayPal garantisi olmadan alışveriş riskli.

Yine de istendikten sonra alternatif yollar bulunabilir diye düşünüyorum. İşin uzmanı değilim ama tane tane bitki almak yerine üretim flaskı getirtmek daha mantıklı duruyor, tabii o zaman tür sıkıntısı olacak çünkü tek flaskta yüzden fazla yavru oluyor.

Umarım 10 kişi bulur, projeyi gerçekleştirirsiniz. Eski bir orkide sahibi olarak ve bir türlü yaşatamayan biri olarak uzak duruyorum ben artık. Size bol şans.
Merhaba sn.wakan,

Yorumunuz için teşekkürler.

Paypal'da ister Türk kredi ister Banka kartı olsun yabancı adres verdiğinizde sıkıntı yaşamadan sipariş verebiliyorsunuz. Ben ailemin kredi kartı fakat kendi yabancı yasal adresimi kullanarak sipariş verdim. Türkiye'de banka hesabı olan birisi, hesap numarasını paylaşır ve kartında yasal adresimi belirtirse sıkıntı yaşamadan işlem halloluyor.

Flask yerine buradan orkide tercihi hem görece daha büyük orkidelerin gelecek olması, hem çeşitlilik sağlanacak olmasıdır. Bunun dışında flask olmayacağı için tahmin edersiniz ki yolculuk esnasındaki dayanıklılık artıyor ve üyeler tarafından bakımı da kolay. Ayrıca satıcı kargo masrafını,phytosanitary ve CITES sertifikalarını ekliyor. Dolayısıyla nasıl gönderileceği tamamen bize kalmış bir durum oluyor. Misal 20 dolara 2 tane Ascocentrum Miniatum ideal bir fiyat (%20si çıkarılmadan). Satıcının en pahalı ürünü indirim dahil olmadan 50 dolar (yani 150 lira) ve belirtilen üründe çiçek açmaya hazır,yaklaşık 7-8 yapraklı bir orkidedir. Flaskte alacağınız orkidenin boyutunu geçtim onu büyütmek bile zorken Türkiye'de çiçekçi fiyatına tür orkide sahibi olabilmek bence büyük avantaj. Bu işi herkesin katılabileceği bir etkinlik yapıyor. Bir önceki mesajda da belirttiğim üzere etkinlik herkese açık.

Bu arada kendim deneyimlediğim için tüm güvenimle söylebiliyorum ki ürün gümrüğe takılmadı ve yarın evimde (aşağı yukarı 10 gün oldu haftasonları da dahil olmak üzere). Yarın orkidenin fotoğrafını paylaşırım ancak Almanya'dan da bu sürelerde İngiltere'ye gelen orkidem oldu dolayısıyla sağlıklı olduğundan eminim.

İşin doğrusunu söylemem gerekirse umarım bu proje ağaçlar net adına gerçekleşir. Kısmetse eğitimime yurtdışında devam edeceğimden phalaenopsis çeşitliliği kendi adıma yaşadığım bir sıkıntı değil. Benim tek dileğim ağaçlar net'teki yapı marketi orkide sarmalından kurtulabilmek (en azından çoğunluğun NOID olmamasını sağlayabilmek)

Charlaux Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön