Lahanalarımız olmuş, hatta (her zamanki gibi) hafiften geçmeli olmuş. Beş kadar kopardık, akrabalara, komşuya dağıttık. Bir tanesi dolmalık olabilecek şekildeyken kalanları patır patır tam kısırlıktı. Bizim bahçeden diye öyle mi geldi bilmiyorum sulu ve tatlı oldukça güzeldi
Eve gelince turşu yapalım diye tarif arandım koca sitede pek lahana turşusu yapan olmadığını görünce sağa sola sardım, topladığım bilgileri birleştirip yaptım bir şeyler.
Kısaca ' lahana turşusu tarifi ' ;
Bir litre temiz suya bir çay bardağı ev yapımı elma sirkesi, iki buçuk yemek kaşığı iri kaya tuzu, bir tutam limon tuzu katıp karıştırdım. Kavanozun dibine yarım avuç nohut, iki lokma ekmek içi ve beş altı diş sarımsak attım. Bu arada lahanaları yumuşaması için yarım dakika kadar sıcak suda beklettim ve kavanozun içerisine bir kaç tane bütün biber ile birlikte iyice sıkıştırarak doldurdum. Üzerine suyu ekledim, yetmeyince oranlara bağlı kalarak su ekledim. İki saat sonra baktım lahanalar kavanozun içerisinde yüzüyor
Öğleyin eve gittiğimde kırmızı lahana da atayım içine hem renk versin hem de kavanozu dolduralım. Yolum üzerindeki defne ağaçlarından da bir kaç yaprak koparıp sallıyayım, üzerine kapak yapmak içinde bulabilirsem kereviz yaprağı
Sonradan yapılan müdahaleler inşallah turşuyu üzmez.
Bu arada benim yaptığım elma sirkelerinin neredeyse bir yıl olacak ama sanki bozulmuş gibi tat ve kokusu var. Oysa sürekli sirke anası oluşturup duruyorlardı.
Turşumuzun başrol oyuncuları lahana,
Ve bu yıl ilk kez diktiğimiz kırmızı lahanalarımız,
Seneye bulabilirsek kışlıkları tohumdan yetiştirmeli. Aldığımız hazır fideleri aynı anda diktiğimiz için haliye aynı anda olgunlaşıyor ve elimizde patlıyor. Birer hafta arayla ekip dikersek daha çok işimize yarayacak.