View Single Post
Eski 26-09-2016, 16:15   #24
evandevan5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 15-06-2007
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 487
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Verimli, hastalık toleransı yüksek, belli besin madde değerleri açısından zengin ve stabil (yani hibrit olmayan, tohumu hasat edilip her sene yeniden dikilebilen) yeni bir biber elde edebilmek için A ve B biberlerini çaprazladığımızda A ve B biberlerinin genetiğini değiştirmiş olmuyoruz. A ve B biberinin tohumlarını da ayrı ayrı koruyoruz ve bir de yeni bir C biberi elde etmiş oluyoruz.

Yukardakini beğenmiyorsanız şöyle de olur ki bu, binlerce yıldır köylülerin, çiftçilerin kullandığı yöntemdir:

C ve D gibi iki balkabağını bahçenizde yan yana ektiniz. Meyveler olgunlaştıktan sonra tohumlarını hasat ettiniz. Ertesi sene o tohumları ektiniz ve önceki sene ektiğiniz meyvelere benzemeyen meyveler elde ettiniz çünkü doğada arılar çalışmış ve insan eli değmeden iki kabağı önceki sene çapraz tozlamışlar. Beğendiğiniz meyveleri seçerek onların tohumlarını her sene hasat etmeye devam ettiniz. Seneler sonra, tam da istediğiniz gibi, stabil yeni bir balkabağınız oldu. Artık yeni bir çeşit bu. C ve D balkabağının tohumlarını da tabii ki korumalısınız. Anadolu, bu şekilde seleksiyon gerçekleştirilerek elde edilmiş binlerce zirai tohum çeşidiyle dolu.

Bu yukarda bahsettiğim iki örneğin hiç birinin A, B, C ya da D tohumlarının genetiğinin değiştirilmesiyle bir ilgisi yok. Ambarlar tohumların ana çeşitlerini korumak için vardır. Eğer bir çaprazlama çalışması yapılsa bile ana tohumlar korunur. GDOlu tohum üretimi konusu başka bir konu, orda gen transferi söz konusu. Ayrıca Swalbard'la GDOlu şirketler arasında özel bir anlaşma mı var?

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü'nden bahsetmişsiniz. Bu enstitüler ve üretme çiftlikleri değerlidir. Genetik çeşitliliği incelerler ve arşivlerler. Sadece bu işi de yapmazlar. Buralarda geçmişte üretilen ve tarıma kazandırılan birçok çeşit bulunuyor (hala bu çalışmaları yapıyorlar mı bilmiyorum). Örneğin Vaşington karpuz, Yalova Devlet Üretme Çiftliği'nin ürettiği bir çeşittir.

Siz foruma İstanbul'dan katılıyor gözüküyorsunuz. Bayrampaşa Enginarı'nın üreticiler tarafından köklendirme yoluyla çoğaltıldığını, tohum hasadının yapılmadığını ve tohum hasadı yapılmadığı için de tohumunun tehlike altında olduğunu biliyor musunuz? Swalbard'la ilgilendiğiniz kadar Bayrampaşa Enginarı'nı yetiştirerek tohumunu hasat etmekle ilgilenseniz, bu nadir çeşidin tohum devamlılığına çok önemli bir katkıda bulunmuş olursunuz.
bayrampaşa enginarı için üzülüyorum sadece heykeli kalmış .
ben eyüp te oturuyorum.bayrampaşa yolundan geçerken bakıyorum tarım yapılacak kadar alan orada malesef yok.
vaşington karpuz mu? portakal değil miydi?pazarda vaşington portakal diye satılıyor diye biliyorum.
youtobe daki tohum ambarı videosunda gdo lu şirketlerle anlaşma yapıp yapmadıklarına dair birşey söylemiyor ..

evandevan5 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön