View Single Post
Eski 25-09-2016, 22:45   #44
Taşlıbahçe
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Altay_41 Mesajı Göster
Hibrit (Bodur,yarı bodur...) olmayan meyveler...

Bence yerli sebze tohumları kadar Hibrit olmayan meyve ağaçlarından temin edilen meyve çekirdeklerinin takasına da önem verilmeli.
Forumda sebze yetiştirmek isteyenler kadar, meyve çekirdeği çimlendirmek isteyenler de var.

Örneğin köylerimizde veya bahçelerimizdeki hibrit olmadığını bildiğimiz meyve ağacının (elma,erik,kiraz...) çekirdeklerini paylaşalım.
Takas etkinliğindeki bitkiler gibi bu ağaçların ve meyvelerin resimlerini de paylaşalım.
Bu çekirdeği fide haline getirdiğimizde bu sefer hibrit olmayan bir ağaçtan aşı kalemi takası yapalım...

Hibrit meyve ağacı tohumu istenilse de paylaşılamaz, "hibrit" sözcüğünü günümüzde ve bu konuda kullandığımız anlamıyla ele alırsak meyve ağaçları için öyle bir durum yok diye biliyorum.

Bodur, yarı bodur kavramları daha çok kullanılan anaçlarla, o anaçların genetik özellikleriyle, klon olmalarıyla veya olmamalarıyla ilgili. Bu etkinlikte ağaç tohumları da paylaşılıyor, evet oldukça az ama çerçevenin dışında değil. İsteyen paylaşır fakat meyve ağaçları söz konusu olduğunda bilinmesi gereken birkaç şey var, ki son cümlenizden anlaşıldığı üzere bu sizin de bildiğiniz birşey, hem bilmeyenler için, hem de paylaşacak olanların eklemeleri gereken bir bilgi olarak kısaca açmak istiyorum.

Günümüzde yediğimiz meyvelerin çok büyük bir kısmı yabani formlarından daha gösterişli, iri, sulu, belki daha lezzetli hallere gelmişler. Bu süreç, süreci yönlendiren faktörlere göre, görece kısa veya çok uzun zamanlarda gerçekleşmiş.

Sorun şu ki, beğendiğimiz meyveler o bölgenin yerlisi dahi olsa onu generatif yolla, yani tohumla üretmeye kalktığımızda yabani atalarına doğru açılım gösterebiliyorlar. Bu durumda tohumdan yetiştirmek istediğiniz meyve, yabani atasına ne kadar yakınsa o meyveden alacağınız meyvenin benzer olma şansı artıyor. Daha fazla uzatmadan, diyeceğim o ki, tohumu dağıtanın da, tohumu talep edenin de bu riski bilmesi iyi olur. Yoksa sürpriz bir meyve, tek yıllık sebze gibi hemen o sezon değil de belki on yıl sonra kendini gösterdiğinde "benim istediğim bu değildi ki" denmesin

Bu risk bilindiği ve paylaşıldığı takdirde yerli meyve ağacı tohumlarının paylaşılması güzel olur. Klasik meyvecilikten ziyade böyle ağaçlara ilginin artması lazım. Meyveleri fazlaca açılım gösterse dahi içlerindeki besleyici değerler, şifai özellikleri ve daha başka pozitif yanlarıyla yalnızca renk, yanlızca şekil ve yanlızca göz dolduranlara tercih edilmeleri isabetli olur.

Ortaya çıkan meyve, potansiyel faydalarına rağmen istenmiyorsa, elde sağlam bir anacımız olur ki, o zaman sizin de belirttiğiniz gibi yine yerli bir meyve çeşidiyle aşılanabilir.


Düzenleyen Taşlıbahçe : 25-09-2016 saat 22:58 Neden: ek
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön