View Single Post
Eski 22-09-2016, 17:21   #16
TCM
Ağaç Dostu

TCM's Avatar

Giriş Tarihi: 18-01-2014
Başka sayfadan aktardım;

Konu önemli ancak yapılabilecekler (tohumların ana özelliklerini kaybederek başka formlara dönüşmesi hususu kasdedilen, misal koskoca heybetli domatesin minik chery domatese dönüşmesi gibi ) kısıtlı, bu sebeple düzenli bir organizasyon ve bunu yürütmek için de aşk ve şevk lazım.

Organizasyon için öncelikle bilgilendirme; forumun farklı yerlerinde bulunsa da, bahse konu tohumlar hakkında ayrıntılı bilgi, izolasyon mesafeleri, koruma vs. Daha sonra kişilerin tespiti; gönüllülerin ayarlanması, tohum paylaştırılmasının yapılması, arada yoklama-zorlama ve en sonunda da sınav.

Kendi adıma; öncelik domates ve biber olmak üzre, deneyerek azaltarak seçeceğim çeşitleri sürekli yetiştirmek isterim. Bahçe ve ben bu kadar çeşit için izolasyona teknik olarak uygun değiliz. Benim gibi çoğu arkadaşın da istesek te yetiştireceğimiz ürünlerde bunu uygulamaya elverişli olmadığımızı düşünüyorum. Beğendiğim çeşitlerin devamlılığını sağlamak ve bozulmalarını engelleyebilmek için her yıla ait tohumları ayrı tutuyorum. Bozulma olduğunda bir önceki yıla dönerek bu sorunu engelleyeceğimi sanıyorum.

Ancak forumda kısmen yapılan ve daha bilinçli yapılacağına inandığım bu güzel çalışmaya ben de katkıda bulunmak isterim. Şöyle olabilir eğer uygunsa; bana iki çeşit domates ve bir çeşit (biri saksılık olursa iki çeşit) biber zimmetlersiniz, ben sürekli onlarla izolasyona kesin uyacak şekilde, kendi bahçemde, komşu bahçede, uzak bahçede vs. bir şekilde hallederim.

Bu vesile ile, tohum paylaşan, vesile olan, aldığı tohumla uğraşıp bir şeyler yapan ve işlemi gerçekleştirip geliştiren herkese teşekkür ediyorum.

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön