View Single Post
Eski 19-09-2016, 16:13   #326
ignovyn
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 19-02-2015
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1
Merhaba,
Öncelikle başınız sağ olsun, tarifi mümkün olmayan bir acı. Bu konuyu ilk kez 2 yıl önce, şehir hayatını bırakıp kırsala gitmeyi düşünürken görmüştüm. Elimdeki sınırlı kaynak ile umutsuzluğa kapılırken bu yazıyı okuyunca "acaba" fikri yerleşmişti kafama. O günden sonra da bu hayalimi gerçekleştirmek için çalıştım. Sonunda da kısmen başardım. Çanakkale'de ufak bir köyde, içime sinen bir köy evi aldım birkaç ay önce. Artık tadilata başlasam iyi olur diyip tekrar bu konuyu bulmak için araştırma yapıyordum ki üzücü haberi gördüm.

Aslında fikir almak istediğim konularla ilgili yeni bir başlık açıcaktım ama bu başlık altında zaten konuyla ilgili insanların ve sizlerin mesajları var, sıfırdan konu kirliliği yapmaktansa bu başlık altında sormam daha uygun olur sanırım.

Önce izin verirseniz evin mevcut halini sizinle paylaşmak istiyorum. En fazla 5 fotoğraf ekleme iznim olduğu için kalanını Yogile hesabıma yükledim eğer detaylı bakmak isterseniz. Bilmeyenler için, yogile hem tek tek, hem de albüm olarak fotoğraf paylaşımına imkan veren ücretsiz bir servis https://www.yogile.com/0a9f2by7/41m/share/?vsc=49c652f1

Evi aldıktan sonra pek çok tebrik ile birlikte, harabe, yıkıntı ve benzeri negatif yorumlar da aldım. Hiç uğraşılmaz bununla, yık yeniden yap zaten aynı maliyete gelir diyen de oldu. Zaman zaman bu işin altından kalkamayacağım sanırım diye düşünmedim de değil ama bu yazı bana umut verdi bu zamana kadar. Açıkçası yıkmak benim için en son tercih. Köyün içinde sırıtan bir ev istemiyorum. Oraya gitme amacım zaten "lüks" algısından sıyrılmak. Tabii ki kaliteli malzeme kullanmak istiyorum ama gereksiz lükse de karşıyım. O yüzden önceliğim bu evin adam olması.

Fotoğraflarda gördüğünüz yapı 2 katlı bir evden (altı ahırmış önceden) ve beraberinde gelen 6 odacıktan (2 odasını ev gibi kullanmışlar içi temiz, kalan odalar ahır, depo vb. işler için kullanılmış) oluşuyor. Hepsinin altından tek seferde kalkamam diye önce 2 katlı yapıyı adam edeyim, sonrasında vaktim ve imkanım oldukça diğerlerini de yaptırırım hatta belki kendim yaparım diye düşündüm.

Yapının iç kısmı gördüğünüz gibi kullanılamaz halde. Alt katın zemini toprak, buraların yaşanacak hale dönüştürülmesi gerekiyor. Toprağı bir miktar kazıp blokaj ve beton atılması gerekiyor okuduğum kadarıyla.

İlk katın dış duvarları tamamen taştan ve gördüğüm bir sıkıntısı yoktu. Ancak ikinci kat derme çatma yapılmış. Bir kısmı taş, bir kısmı kerpiç, bir kısmı bildiğimiz kırmızı tuğlalardan. İkinci katın içerisinde odalar kerpiç ile örülmüş ve sıvanmış. Sıvanın durumu çok kötü ama kerpiç kısmı sağlamdır diye umuyorum. Evin çatısı gördüğüm kadarıyla ahşap temel üzerine kurulmuş ama çatıda ara ara boşluklar görüyorum. Sıfırdan yapılması en doğru hareket olur sanıyorum. Bunun dışında ikinci katın zemini ahşap. Yani taş duvarların arasına giren tahtalardan oluşuyor. Tabii bu tahtalar zaman içerisinde oldukça yıpranmış. İnsan ağırlığını problemsiz taşısa da evin eşyaları işin içine girince ben güvenemedim pek. Evin elektrik ve suyu var ama tamamen sağdan soldan kablo geçirilmiş. Tesisat yok yani. Tuvalet tabii ki dışarıda ve mutfak da harap durumda. Yukarıdaki kötü tabloyu çizdikten sonra açıkçası umut verici yorumlarınıza oldukça ihtiyaç duyuyorum

Benim kafamdaki plan; zemine blokaj ve beton attıktan sonra kullanılabilir hale getirmek. Duvarlar için kerpiç ve üzerine sıva ile alt katı kullanıma kazandırabilirim gibi geliyor. İkinci katın zemini ise kafamdaki en büyük problem. Evi yıkmadan o tahtalar nasıl sökülecek de orası sağlam bir zemin haline gelicek hiçbir fikrim yok. Burada alternatif nasıl bir çözüm uygulanabilir?

Bunun dışında ikinci katın duvarlarının komple bakıma ihtiyacı var. Kazınıp tekrar sıva ve boya ile adam olur mu emin değilim. Onun dışında çatı komple değişecek, elektrik ve su tesisatı döşenecek, tuvalet içeri alınacak ve mutfak yapılacak, pencereler değişecek. Pencereler için bir marangozumuz var aslında, o en ufak problem şu an

Bütün bu yazdıklarımı hayata geçirmek için 1-2 hafta içerisinde Çanakkale'ye geçip usta usta gezmeyi planlıyorum ama usta bulmak ve daha da önemlisi çalıştırmak konusunda insanlar yaka silkiyor. Gözümü biraz da korkuttuğu için, önce burada, sizlerden fikir alarak yola çıkmak istedim. Bu işin 2-3 sene önceki maliyetlerini bu konu aracılığıyla az çok hesaplayabildim ama günümüzde karşıma nasıl bir tablo çıkar, beni çok üzer mi?

Şimdiden vaktinizi harcayıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Umarım konunuzu gereksiz yere kirletmemişimdir. Bu platform dışında içten görüş alabileceğim başka bir yer ne yazık ki aklıma gelmedi. Şehirden kaçmak isteyen şu genç kardeşinize birazcık fikir verirseniz, beni çok mutlu edersiniz. Herkese iyi günler dilerim.

Eklenen Resimler
     
ignovyn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön