View Single Post
Eski 14-09-2016, 16:55   #59
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Bir üye özel mesaj atıp bazı sorular sormuş. Burdan yanıtlayayım, belki başkalarına da faydası olur.

Pepper Joe, biber yetiştiricisi ya da çiftçi değil. Yetiştiricilerden tohum alıp satan birisi. Tohum ticareti yapmasında bir sorun yok ama tamamen işadamı mantığıyla işleri yürütüyor. Geçmişte ortak olduğu başka bir şirket aracılığıyla işini iyi yapan küçük üreticilerin ürün fotoğraflarını araklamasıyla da ün yaptı. Bildiğim kadarıyla sonra o şirketi kapattılar. Şimdi biber tohumuyla ilgili şirketle yoluna devam ediyor. Yetiştirici olmadığı için tohumu tanımaz. Toptan alıp paketlere bölerek sattığı tohumlara çimlenme testi yaptığını da sanmıyorum. Tohumu kendi üretmediği için de üstüne büyük miktarda kar koyarak alıcıya satıyor.

Carolina Reaper'ın aslı hibrittir. Piyasada yaygın şekilde satışı bulunan tohum da Smokin Ed adıyla bilinen üreticinin hibrit tohumdan ardışık şekilde yaptığı seleksiyona ait. Bu tohumun patentini almış ki başka kimse tohumu satamasın. Tohum dışında, biberden yaptığı sosları filan da satıyor.

Pepper Joe'dan aldığınız ya da alacağınız ve "çimlenmiyor" dediğiniz tohumlar da zaten Smokin Ed (PuckerButt Pepper Company) tarafından üretiliyor. Sanıyorum geçen sene hasat edilen tohumlarda hem çimlenme oranları hem de paketlere konulan tohum sayısı bakımından sorunlar çıkmış. Bu seneki hasadı bilemem.

Bir de acılık rekorları kıran Capsicum chinense biberlerinin neden fahiş fiyatla satıldığını pek anlayamıyorum doğrusu. Genelgeçer biberler gibi yetiştirilip tohumu ve meyvesi onlar gibi hasat edilen bir bitki. Bazen 10 tohumluk bir chinense paketinin fiyatının kargo hariç $10'a kadar çıktığını görüyorum. ABD için konuşacak olursak, ev üreticisi için tohumun paketi sebzelerde $2.50-$5.00 aralığında değir (ayrıca paketi $5.00 olan bir tohumun çok çok özel bir tohum olması lazım). Bu fiyat aralığı tohumu tanıyıp iyi üreticilerle çalışan tohum şirketleri için geçerli olan aralık yoksa $2.50 altına da birçok tohumu temin etmek mümkündür.

Tohum kargolandığı zaman "isterseniz gemiyle gönderelim daha çabuk gelir" demek ne demek bunu da bilmiyorum. Postaneye gidip "benim paketimi uçakla değil gemiyle gönderin" gibi bir talepte bulunulabileceğini pek sanmıyorum. Postane, paketi yollayan kişinin ödediği kargo fiyatına (yani paketin ulaşma hızına) göre nasıl gerekiyorsa o şekilde gönderir.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön