View Single Post
Eski 14-09-2016, 14:23   #961
DeHLiZ
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 05-11-2012
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 7
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi baydilek Mesajı Göster
son bir iyilik daha....

1 kilo yeni hasat edilen taze arpa hasılını, 1 kilo KM si %30-35 kaliteli bir mısır silajı ile karşılaştırırsak;

MISIR'dan gelen;
* KM ortalama 320 gr
* HP 28,2 gr
* ME 520 Mcal/kg dır.

HASIL'dan gelen;
* KM 180 gr
* HP 32,4
* ME 589 Mcal/kg dır.

görüldüğü üzere arpa hasılı, mısır silajına göre Kuru Maddece zayıf kalıyor. HP ve ME anlamında ise arpa hasılı daha kuvvetli... bir başka ifadeyle arpa hasılı, mısır silajına göre ortalama %12 da fazla HP ve ME içeriyor.. ancak KM si yaklaşık %44 daha az durumda.

eğer kuru maddedeki olumsuz havayı telefi edecek bir yönteminiz varsa (rasyona fazladan saman eklemek gibi) silaj maliyetinizi %12 azaltacak diyebilirsiniz. (silajın fiyatı 150tl/ton olarak alınmıştır) ancak Kuru maddeyi (KM) dengelemekte bir maliyet doğuracağından bu oran %11 civarına düşecektir.

Özetle Mısır silajına örneğin 1000 TL harcayan biri, aynı beslenme değerlerine göre arpa hasılıyla 890-900 TL öder. (silaj fiyatı 150TL/Ton)

Şimdi şunu sormak lazım, Mısır silajı almak yerine bu makineyi alıp/yapıp hasıl üretmeye değer mi?

Eğer orta veya büyük bir işletme değilseniz ve silajı 150TL/Ton fiyattan temin edebiliyorsanız, %11-12 tasarruf edecek diye makinenin maliyeti düşünüldüğünde arpa satın alıp hasıl yapmak yerine Mısır silajı almak bence daha mantıklı...Çünkü makine kendini amorti edene kadar randımandan düşebilir vs. vs.

ancak mısır silajı fiyatı değişkenlik gösteriyor 200-230TL/ton fiyat isteyenlerde olabiliyor. (uzaklık,nakliye vs.) işte o zaman hasıl makineleri daha karlı olabilir. çünkü fiyatta 50 TL lik bir artış (150 TL nin %33 ü) baştaki %11-12 lik bir tasarrufla birleşince %70 lere varan bir maliyet indirimi oluşturuyor. buda önemli bir miktar ve karlı duruyor...

özetlersek;

olumlu yanı arpa fiyatı 1 birim/kg iken, Mısır silajı fiyatı 200 birim/TON ise tasarrufunuz %70lere varabilir(!). olumsuz yanı kuru maddeyi telafi etmeniz gerekir.

tabi tekrar hatırlatıyorum bu hesaplarda hasıl a ait sayısal veriler bu makineleri yapıp satanların İnternet sitelerinin verdiği ve idda ettiği analiz sonuçlarına göre alınan değerlerdir.
Sayın baydilek, mesaj için teşekkürler.

Arpa çimlendirme bana göre zaten mısır silajının yerini tutacak bir ürün değildir. Çimlenmiş arpa, buğday ve hatta mısır kesif yemini bunların danelerini kullanarak yapanlar için dane yerine çimlendirilmiş formlarını kullanarak süt veriminde artış, kesif yemden tasarruf demektir.

Kendi kesif yemini yapan bir işletme ele alalım, 1000 kg kesif yem içeriğinde 180 kg arpa, 150 kg buğday ve 180 kg mısır kullanılmış olsun. Biz bunları dane olarak vermek yerine eğer çimlendirirsek, fotosentez gereği içerdiği glikoz da artacaktır, yani sadece su alarak şişmiş bir bitkimiz olmaz. Eğer su içerisine 15-15-15 NPK kullanırsak, gerekli elementlerin bir kısmını da vermiş oluruz. Bu şekilde de dane olarak vereceğimiz bu tahıllardan çimlendirilmiş halde daha fazla verim alınır. Mısır silajı da kullanılmaya devam eder, ama muhtemelen daha az mısır silajı verilecektir. Peki bunun bize ne gibi yararı var;

1) Çok büyük bir ihtimal kesif yem miktarında azalma olacaktır, kesif yem ne kadar az olursa o kadar az masraf. Aynı zamanda lümen, ayak problemi demektir.

2) Taze ot süt üretimini arttırıcı bir etken, taze ot verilen hayvanlarda süt üretiminde artış olduğunu birçok araştırmada görürüz. %10 bile artış bizim için oldukça iyidir.

Sonuç olarak, yem giderinde %10-12 azalma, süt veriminde %10-12 artış bizim için %20-25 arasında sütün birim litre fiyatının azalması demektir. Hem çiftlikler hem de ülke ekonomisine kazanç demektir bu da

DeHLiZ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön