View Single Post
Eski 10-09-2016, 09:32   #16
tasdelenmurat
Ağaç Dostu
 
tasdelenmurat's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-03-2007
Şehir: samsun
Mesajlar: 207
Öncelikle buğday ekip dikmiyorum, Fırıncılar birliği/odası/kooperatifi üyesi değilim. Bir arkadaşım da bana siyez buğdayını ( Triticum monococcum ) araştır dedi. Çok sağlıklıymış ama pahalı. Anzer balı olayı gibi bir şeymi diye. Nutrion data verilerine baktığımda, bunu ekmeklik buğday ( Triticum aestivum ) kıyasladığımda pek öyle güzel sonuçlar çıkmadı. Bir iki madde dışında besin değerleri olarak bırakın aşık atmayı, neysee. Canan KARATAY gibi bilim dışı bir insanın ( 23 binden fazla protein varmış içinde, genleri değiştirilmemiş vs vs ) söylediklerine bakmaktansa bilimsel verilere bakmaya tercih ederim. Gene neyseee diyecem. Endemik oluşuna saygım sonsuz, doğanın kültürel miraslarından birinin korunmasına saygım sonsuz, ama doğa kanunlarıyla zaten yapısı gereği değişime uğrayan bir bitkiyi gökleri bırakın, fezaya çıkartmak bir pazarlama strateji olarak buna karşıyım. Presidium ürün oluşu itibariyle tabiiki bu ürünü yetiştiren kişileri korumak amacıyla fiyat diğerlerine biraz daha pahalı olsun, onlarda haklarını alsın ama "en sağlıklı besin", en sağlıklı buğday tartışmasına girilmesin. Yiyenler lezzeti güzel diyor, lezzeti yaldızlasın, presidium ürün oluşu yaldızlansın.

Aşağıda ekmeklik buğday ile siyez buğdayının 100 gr için nutrion data'ları var. İsteyen word-excele kopyala yapıştır ile geçirip kıyaslama yapabilir.

Ekmeklik buğday (Triticum aestivum) Nutritional value per 100gr (3.5 oz)
Energy 1,368 kJ (327 kcal)
Carbohydrates 71.18 g
Sugars 0.41
Dietary fiber 12.2 g
Fat 1.54 g
Protein 12.61 g

Vitamins
Thiamine (B1) (33%) 0.383. mg
Riboflavin (B2) (10%) 0.115 mg
Niacin (B3) (36%) 5.464 mg
Pantothenic acid (B5) (19%) 0.954 mg
Vitamin B6 (23%) 0.3 mg
Folate (B9) (10%) 38 μg
Choline (6%) 31.2 mg
Vitamin E (7%) 1.01 mg
Vitamin K (2%) 1.9 μg

Minerals
Calcium (3%) 29 mg
Iron (25%) 3.19 mg
Magnesium (35%) 126 mg
Manganese(190%) 3.985 mg
Phosphorus (41%) 288 mg
Potassium (8%) 363 mg
Sodium (0%)2 mg
Zinc (28%)2.65 mg

Other constituents
Water 13.1 g
Selenium 70.7 ug


Siyez buğdayı Triticum monococcum
Enerji: 340 kcal/100g
Kül 1,70 g/100 g
Protein 14-25/100 g (ekmeklik buğdaylarda bu değer 10-12 gr./100 g)
Karbonhidrat 64,92/100 g
Diyet lif 9,72/100 g
Yağ 1,78/100 g
E Vitamini 0,09 mg/100 g
B1 Vitamini (tiamin) 0,25 mg/100 g
B2 Vitamini (Riboflavin) 0,026 mg/100 g
Niasin 4,21 mg/100 g
B5 Vitamini 0,208 mg/100 g
B6 Vitamini 0,41 mg/100 g
B7 Vitamini 1,66 IU/100 g
B12 Vitamini 0,091 IU/100 g
K2 Vitamini 1,23 IU/100 g
Folik Asit 26 IU/100 g
Çinko 5,32 mg/100 g
Demir 4,21 mg/100 g

Not: Siyez buğdayı wikipedi'deki verilere kaynak olarak national geographic dergisini gösteriyor. Dergide kaynak olarak Amerikan nutrion data kütüphanesini gösteriyor. Ekmeklik buğday (Triticum aestivum) nutrion verileride aynı kütüphaneden.

tasdelenmurat Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön