View Single Post
Eski 18-08-2016, 09:47   #399
Lonicera
Ağaç Dostu
 
Lonicera's Avatar
 
Giriş Tarihi: 20-03-2008
Şehir: İZMİR-ANTALYA
Mesajlar: 3,571
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lonicera Mesajı Göster
Sn birnefestoprak' ın etkinlikte paylaşmış olduğu Salihli'nin Gelini kendiliğinden dalından kopup yere düşmüş. Oldukça yoğun bir kokusu var ama 2 yıl önce yetiştirmiş olduğum tohumu Nevşehir'den gelen daha küçük ve ovalimsi olan şamama daha yoğun kokuya sahipti. Saksı içerisinde olduğu için sadece bir adet meyve verdi. İyice yumuşadıktan sonra tohumlarını alacağım. Sanırım 5-10 kişiye gönderebilecek miktarda tohum çıkacaktır.
Bizde bu bu merak ve bu boğaz olduktan sonra beklemek işkenceden farksız oluyor)) Alt kısmı hafif yumuşadı diye hemen boğazladık kavunu. Tabii bildik şamama tadı ( berbat bir tat ve kendine has acılık) beklerken bir de ne görelim. Herhangi bir marketten alınmış sıradan bir kavun kadar tatlı. Şaştım kaldım bu duruma. Ben şimdiye kadar 4-5 kez şamama yetiştirdim. Hiç biri tatlı değildi. Bırakın tatlı olmayı kendine has kötü bir lezzete sahiptiler.

Ardından tohumları bir güzel yıkayıp kuruttuk. Neredeyse tüm tohumlara uyguladığımız yüzerlilik testinden geçirelim dedik ama bu şamama testi geçemeyip sınıfta kaldı. Yaklaşık 100 kadar tohumdan sadece 37 adet su dibine çöktü. Bir yanlışlık vardır deyip su üstünde kalan ohumlardan bir kaç tanesinin içlerine baktık, bomboş. Yani kısaca Salihli' nin Gelini güzel mi güzel bir o kadar da nazlı bir gelin çıktı. 37 tohumun neresini paylaşırım diye düşündüm ve kimse paylaşmaz ise en azından 5 er tohumdan 5-6 kişiye kadar paylaşmaya karar verdim.

Sonuç olarak hem koku olarak Salihli' nin Gelini ( bilindik şamama' dan daha az kokulu) hem lezzet olarak bence mutlaka el altında olması gereken bir kavun diye notumuzu vermiş olduk.

Lonicera Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön