View Single Post
Eski 29-08-2007, 14:44   #13
Metin Y.
Ağaç Dostu
 
Metin Y.'s Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,374
Kırık Kağnı Anıtı yarın [30 Ağustos'ta] açılıyor

Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, Mareşal Fevzi Çakmak ve İsmet İnönü’nün Büyük Taarruz sırasında kırık bir kağnı arabasını masa gibi kullanarak durum değerlendirmesi yapmalarının ardından “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri” komutunun verilmesini simgeleyen “Kırık Kağnı Anıtı”, 30 Ağustos’ta Kütahya’da açılacak.

Türk Şehitlikleri İmar Vakfı tarafından yaptırılan anıt, 30 Ağustos Zaferi’nin kazanıldığı, Başkomutan Mustafa Kemal Atatürk’ün ifadesiyle Türkiye Cumhuriyeti’nin temelinin atıldığı yer olan Kütahya’nın Altıntaş ilçesine bağlı Zafertepe Çalköy beldesine dikildi. 26 Ağustos’ta Afyon’da başlayıp 9 Eylül günü İzmir’de düşmanın denize dökülmesiyle son bulan Büyük Taarruz sırasında, 29-30 Ağustos 1922’de, Zafertepe Çalköy’de düşman kuvvetleri sıkıştırılarak imha edildi. Mustafa Kemal Atatürk, Mareşal Fevzi Çakmak ve İsmet İnönü, 31 Ağustos günü düşman tarafından yıkılıp yakılan Zafertepe Çalköy’e inerek henüz dumanları tüten bir evin avlusunda bulunan kırık kağnı arabasını masa gibi kullanarak durum değerlendirmesi yaptı ve burada aldıkları karar neticesinde Mustafa Kemal Atatürk’ün “Ordular, ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri” komutu tarihte yerini aldı.

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, silah arkadaşları Mareşal Fevzi Çakmak ve İsmet İnönü ile birlikte, düşman tarafından yakılıp yıkılan Çalköy’deki bir evin avlusunda bulunan kırık kağnı arabasını masa gibi kullanarak durum değerlendirmesi yaptı. Ardından kendi el yazısıyla yazdığı hareket emrini verdi.
Türk'ün zafer günü 30 Ağustos kutlu olsun.

Eklenen Resimler
 
Metin Y. Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön