View Single Post
Eski 12-08-2016, 23:52   #1
kavil
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 28-05-2013
Şehir: eskişehir
Mesajlar: 30
Ev Serüveni (Eskişehir, Sarıcakaya)

Merhaba Saygıdeğer Agaçlar.net üyeleri.

Uzun bir yazı olacak son paragrafta özet mevcut. İyi okumalar.
Adım Kadir, 22 yaşındayım ve İstanbul Teknik Üniversitesi mimarlık son sınıf öğrencisiyim.
Beni hatırlayan var mı bilmiyorum ancak yine forumun bu bölümünde bulunan “kaçıp gittik nasıl yaşayacağız” adlı konusunda basit bir köy hayatı arzulamanın ve buna erişmenin önündeki şahsi ve çevresel engellerden söz ederek şu şekilde veryansın etmiştim. “3 günlük dünyada böyle basit bir zevk için bu kadar beklemek zorunda olmak beni üzüyor.” Detayları konunun 13. Sayfasında mevcut. Neredeyse bir sene önce yazdığım post burada:
Kaçıp gittik nasıl yaşayacağız?

Gel Gelelim hayat beklenmedik fırsatları karşımıza çıkartıyor. 1 sene önce arsa almak ev yaptırtmak şehirden uzaklaşmak ama bunlar içinde emek, zaman, para lazım diye üzülen ben şimdi oldukça neşeli ve mutluyum.
Yine ağaçlar.net 2007 üyesi ve takipçisi; saygıdeğer“ mozen”, babamın yanı sıra ailemin de katkıları ve destekleriyle Eskişehir Sarıcakaya ilçesine bağlı 944m2 lik Niteliği ARSA olan bir toprak parçası aldık. Kısaca arsanın konumundan bahsetmek gerekirse mikroklima olan bir yer iki dağ arasında Sakarya nehrinin mendereslerinin çevresinde bulunan bir vadi ilçesi. Rakımı 220metre. (Eskişehirin rakımı 800 civarıdır) Hal böyle olunca kurak-soğuk içanadolu ikliminin aksine akdeniz iklimi gözlemlenebiliyor. Toprağı genel manada verimli ve Zeytin Nar gibi meyvelerin yanı sıra akla gelebilecek birçok sebzeyi meyveyi yetiştirmeye uygun bir iklimi var.

Önümde daha yapılması gereken onlarca iş, yenmesi gereken 40 fırın ekmek olmasına rağmen başlamak bitirmenin yarısıdır diye düşünüyorum. Arsanın alınmasını müteakip sonrasındaki her şey er ya da geç bir şekilde yapılacaktır. Ölüm kalım, hastalık vs gibi durumlar olmadığı sürece elimden geldiğince bu konu üzerinden paylaşımlarımı güncel tutmaya çalışacağım.
Alanın fotoğrafı ekte görüldüğü gibi şu anda diz-adam boyu otlar bürümüş vaziyette bunlar için önce biçilip sonrasında derince sürülmesi gerekiyor sanıyorum. Daha belediyeyle, elektrik dağıtımla, su işleriyle yüz yüze konuşma fırsatım olmadı telefonla aradığımda da çok kısıtlı bilgi verdiler ve genel anlamda dilekçe yazın gibi bir tutum sergilediler. Önümüzdeki hafta bürokratik prosedürleri vesaireyi dilekçe ile talep edeceğim.

Buraya basit bir köyevi kır evi bağ evi yapmak istiyoruz. Üstüne yapmayı düşündüğümüz evi tamimiyle kendim tasarlayıp imkân olursa da inşasının her aşamasında kan, ter ve emeklerimle yanımda bana yardım edecek olan dostlarım, ailem ve yevmiyeli işçilerle bu evi tamamlamak istiyorum. Hal böyleyken okulumdan Mimar statüsünü elde etmem ve ruhsatlandırma vs için gereken projeyi çizebilecek yetkinlikte olmam gerekiyor. Bu sürecin başlaması için son senem olduğundan en azından 1-1,5 yıl gibi bir süre gerekecek. Ev inşasının tamamlanması ve düzene girmesi de yine 6 ay falan sürer tahmin ediyorum. Haliyle 2 yıl gibi bir süreçten söz ediyoruz.

Sezonluk sebzeler, çiçekler, peyzaj gibi şeyler çok kısa sürede halledilebilir ancak ağaç zaman isteyen bir canlı. O sebeple bu süre zarfında en azından bir plan yapıp ağaçlandırma için fidanları dikmeyi umuyorum. Ne kadar erken ağaçlandırma o kadar iyi diye düşünüyorum. Gerekli üç beş tarım alet edevatını koymak ve üst baş değiştirmek el yüz yıkamak içinde 3x3 3x4 tarzı ufak bir baraka ilk etapta düşünülebilir.
Sonrasında istediğim şey, peyzajı tamamlanmış türlü çiçeklere sahip bir bahçenin yanı sıra belki arsanın bir başka bölgesinde bostanım meyve ağaçlarım olsun, bir kenarında tavuklarım dolansın (tabi ki bostana erişleri olmaksızın, sebzeleri talan etmelerini istemem )

Armut piş ağzıma düş gibi bir düşüncem katiyen yok. Elimden geldiğince forumun çeşitli bölümlerini okuyup yararlanmaya çalışıyorum ancak itiraf etmem gerekir ki içimdeki heves ve istekten başka hiçbir pratik tecrübem yok konuya dair. Sizlerle burada paylaşmamın sebebimde çeşitli konularda bana vereceğiniz tavsiyeler içindir.

Ticari hiçbir kaygımın olmadığını, tamamıyla şahsi tatmin ve lezzet arayışı içinde olduğumu bilmenizi isterim. Aynı bitkiden ağaçtan 30 baş ekme niyetim yok. Birer ikişer olup birçok çeşitten ekilmesinin kâfi olduğunu düşünüyorum ancak hatalı ya da eksik düşüyorsam lütfen aksini iddia etmekten çekinmeyin.
Tepedeki hususları dikkate alarak bu arsa içerisinde ne gibi bir ağaçlandırma yolu düşünmeliyim? Gerek meyvesinden faydalanmak için gerekse gölgesinde oturmak için ağaçlar düşünüyorum. Kıyasla hızlı büyüyen ağaç çeşitleri nelerdir? Bu gibi bir bahçeye iğne yapraklı Çam gibi ağaç türlerinin ekilmesi uygun olur mu? Fidan temini ve dikimi hakkında araştırmalarım sürüyor ancak tavsiye edeceğiniz kaynaklar var mı?

Beni sabırla dinlediğiniz için hepinize teşekkür ederim.
Saygılarımla
Kadir.

Eklenen Resimler
    

Düzenleyen kavil : 13-08-2016 saat 00:08 Neden: imla hatası...
kavil Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön