View Single Post
Eski 12-08-2016, 17:14   #8053
Güler
Moderatör
 
Güler's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-04-2007
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 28,401
Sevgili FatihBahce'nin tavsiyesine uyarak, ( ki bu bitki başlığında bir otorite olarak kabul etmişizdir) clematis Sioboldi de bulunan pamukçukları temizlemeye ve temizlenemeyecek olan yerleri de budamaya karar verdim.

Bu arada yaptığım hataları da sizlerle paylaşmak isterim... sizler de yapmayın diye paylaşıyorum.

Clematislerimin bir kısmı toprakta bir kısmı da saksılarda dikili.
Toprakta bulunanların kök kısımlarını ya ortanca veya başka bodur bitkiler muhafaza ediyor.
Saksıya dikili olanların da diplerine çam ağacı gövde kabuklarından koyarak kamufle etmiştim. Hem saksı görüntüsü güzel görünüyor hem de bitki kökü korunuyor diye düşünüyordum. Sulama işi de gayet kolaydı, toprak da nispeten nemli kalıyordu.

Bu çam kabuklarını senelerce evvel fuarda görmüştüm, adresini de aldığından 4-5 sene evvel üşenmeden Balıkesir-Manisa yolu üzerindeki fabrikaya kadar giderek 40 litrelik poşetlerden 50 poşet almıştık.

Bunları önce gül diplerindeki otlardan kurtulmak amacı ile kullandım. Bir iki sene bayağı iş gördü, sonra bazı güllerde külleme görününce toprak hava alsın diye düşündüğümden gül altlarından topladım. Yine çuvallara doldurarak istifledim.
Böceklenmeyen ve çok sağlıklı bir ürün olduğunu birkaç yerde okumuş, satıcı da bu konuda geniş bilgiler vermişti.

Saksılara diktiğim clematisler için kullanmaya başladım. Onlarda topu topuna 3 büyük saksıda dikiliydi.
İki senedir hiç şikayetim olmadı.
Bu sene uzun büyük saksıya diktiğim clematislerde ufak ufak pamukçuk hastalığı görünce oksijenli su ile temizlemeye başladım, bir müddet idare ettiyse de tekrarlanınca bitki köküne bakmak istedim.

Saksı içindeki çam kabuklarını kaldırdıkça pamukçuğun bu kabuklarda da olduğunu fark ettim. Hemen bütün kabukları saksı içinden aldım. Pamukçuklar hızla çam kabuklarını sarmış.

Operasyona başlamam gerekiyordu.
Önce bütün çam kabuklarını kaldırdım.
Bitkinin kök kısımlarındaki pamukçukları seyreltilmiş oksijenli suyu ile iyice temizledim ve bitkiye derin bir budama gerçekleştirdim.
Bu arada bu hastalığı yapan böcekleri de, pamukçuklanmış eklemli clemtis dallarını ve çam kabuklarını sizler için fotoğrafladım.

Eğer sizler de bu kabukları kullanıyorsanız en az senede bir defa bitki diplerinden toplayarak bir hafta kadar bitki kök toprağının havalanmasını sağlayın. Aksi durumda bitkinizi hem pamukçuk hem de küllemeden kurtarmanız zor olacaktır. Ben bu hatayı yaptım sizler yapmayın.

Konuyu sizlere fotoğraflıyorum

Saksı içindeki clematislerin diplerindeki çam kabukları (boyasız ve doğal halde ama böceklenmeye karşı gerekli tedbirler alınmış mış)

Name:  IMG_9386 (600 x 450).jpg
Views: 917
Size:  59.0 KB

Name:  IMG_9385 (600 x 450).jpg
Views: 918
Size:  63.1 KB

Güler Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön