View Single Post
Eski 28-07-2016, 15:41   #69
Doku_Kültürcü
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,127
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi N.Akdas Mesajı Göster
SALEP YETİŞTİRİCİLİĞİ |
Bu aralar bilgisayar üzerinden araştırma yapmadığım için yabancı siteleri otomatik çeviriyle ne olduğunu anlayacak kadar okuma fırsatım olmamış oluyor.
Bu yüzden sadece türkçe sayfalarda bulduğum yazılardan faydalanabiliyorum onların çoğu da kopyala yapıştır olmakla birlikte içlerinden okuduklarım arasında üretimle ilgili en detaylı ve basit anlatımda bu sitede .
Bu kadar yetiştirmesi zor olan bir bitki olsaydı şimdiye kadar çoktan tükenirdi diye düşünüyorum.
Yetiştirmesi zor , zahmetli vs. anlarım ama çok keskin ifadeler kullanılmış bu sitede ise tam tersi çevirene haberi olmayacak olsa da buradan teşekkür etmeli.
Proje Fatih Çiçek'inde dahil olduğu proje. Salep konusunun 2.sayfasında oldukça geniş olarak kendisi bahsetmişti: Salep Üretimi, Orkide Sınıfı Canlıların Mikro-Çoğaltımı

Bunun dışında, salepgiller oldukça küçük tohum oluştururlar. Türden türe farklılık göstermesine karşın bir tohum kapsülü içerisinde 100-4000000 (yüz ile dört milyon arası) tohum üretirler. Ülkemizde bulunan yumru üreten orkideler 100-2000 civarında tohum üretirler. Bu tohumların doğal koşullarda çimlenebilmesi için uygun bir mikoriz mantar türüyle ortaklık kurması sonucunda olur. Çünkü, salep tohumları çimlenebilmeleri için gerekli besin maddesini içermezler (fasulyede iki adet büyük besin deposu vardır çok hızlı bir şekilde büyür). Bu kadar çok tohum üretilmesine karşın bunların ancak çok az bir miktarı çimlenip bitki oluşturabilir. Tohumları doku kültüründe çimlendirdiğinizde ise oldukça büyük bir yüzdesi çimlenir ama çimlenenlerin bir bölümü gelişemez ve ölür. Salep türü Anacamptis sancta'ya ait steril doku kültüründe, tohumdan geliştirilen bitkilerin olduğu bir fotograf yükledim. Bu bitkilerin tohumları 9mayıs 2016'da ekildi. Ekim yapılanbesin ortamının toplam (makro ve mikro besin elementleri N, P, K, Mg, Mn, Mo, Cu, Co, B) toplam tuz konsantrasyonu 400-450miligram/litredir, başka bir deyişle 1/10 Murashige-Skoog ortamı. Ayrıca, 15gram/l aktif kömür, 500mg/l kazein hidrolizat, 20gram/litre şeker, 10mg/l thiamin.HCl, 1mg/l nikotinik asit, 1mg/l piridoksin.HCl., 100mg/litre myo-inositol ve besin ortamını katılaştırmak için 6,5gram/litre agar ilave edilmiştir. Besin ortamının pH değeri 5,6'dır. Modifiye edilmiş bir düdüklü tencerede 20 dakika sterilize edildi. Çimlene tohumlar, 1 Haziran 2016'da daha yoğun besin maddesi içeren başka bir besin ortamına aktarıldılar. Bu ortamın toplam tuz içeriği 2000 miligram dır (~1/2 Murashige - Skoog ortamı). Vitamin, kazein ve aktif karbon miktarları ilk ortamla aynıdır. Daha ayrıntılı bilgi için Svante Malmgren'in internet sayfasında yer alan bilgilere bakabilirsiniz: About Orchids

Eklenen Resimler
 
Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön