View Single Post
Eski 23-07-2016, 21:45   #17
Kudret Tezel
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 29-07-2007
Şehir: iSTANBUL
Mesajlar: 1,688
Teşekkürler sayın Karagülle. Bu sertifikayı almak gerçekten işin en önemli tarafı. Bir kere kalite onaylanıyor ve fiyat anında normal piyasa fiyatının neredeyse 2 katına çıkıyor. Durum böyle olunca ben topraksız tarım karlı mı zararlı mı tartışmasına girmek istemiyorum. bunu normal şartlarda tarlada yetiştiren çiftçiler var. Eğer onların umudu kazanmaksa bu işi topraksız yapanın kar etmemesi mümkün değil. Bence konuyu aydınlatmak için sezon sonunu bekleyip toplam hasatı toplam ciroyu toplam masrafı görmek lazım.
Birde benim düşündüğüm önemli bir husus var. Bu türlü küçük seralarda büyük sorun fide fiyatı. Örneğin yeni başlamanın tedirginliği, imkanların kısıtlı olması çok kaliteli fidenin küçük bazda bulunamaması bulunsa da fiyatının yüksekliği henüz yeni işe başlarken büyük sorun. Ama düşünün kök başına örneğin 6 kg meyve veren domatesin fidesi 75 kuruş veya 1 tl ama kök başına 20 kg verenin fiyatı 3 tl belkide biraz daha fazla.Aradaki farkı düşünün. Bu işi deneyecek arkadaşlara tavsiyem ne yapıp yapıp fiyat kaygusuna kapılmadan en kaliteli en verimli fideyi bulmak. Ayni maliyetle veya biraz fazlasi ile 3 kat veya daha fazla verim almak.
Evet sayın kızıltan hesaplamaları birde bu yolla yaparsak umarım sizide rahatlatacak neticelere ulaşırız. Yanlış mı düşünüyorum. Bu gün dönümden 80 ton ürün alabildiğini söyleyen kuruluşlar var.Bunların başarısı sadece bitki besleme tekniklerinin çok ileri olmasından kaynaklandığını düşünmüyorum.Yanlış anlamayın sakın elbette farkları olacaktır ama ayni fide bizim seramızda olsa 80 ton yerine ne alırız acaba. Herhalde 15-20 ton a düşmez. Bugün topraksız tarımda bir dönüm seradan 40 ton ürün normal deniyor.
O halde biz neden yapmayalım.

Kudret Tezel Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön