View Single Post
Eski 21-07-2016, 18:37   #144
tarku
Ağaç Dostu
 
tarku's Avatar
 
Giriş Tarihi: 23-05-2010
Şehir: konya
Mesajlar: 963
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kiziltan Mesajı Göster
Sn Tarku bir donumde kac visne agaci var, ortalama verim donume kac kilo ?

Intansif dikim denilen bodur agaci cok sayida (sik dikim ) dikerek ile deneyen var mi biliyor musunuz ? Toplanmasi ve budanmasi daha ucuza geliyor ve daha cok urun veriyor deniyor. Belki bununda kendine gore sorunlari vardir.
Benim bahçe karışık dikim. Yaklaşık klasik 400 vişne var. Bahçeyi ilk aldığım sene 20 ton vişne topladım. Ağaçların tepelerinde 3-4 ton kadar vişne kaldı. İşçilere toplatamadım. Geçen sene dondan dolayı 10 ton kadar vişne vardı. Dayımın vefatı nedeniyle bahçeyi ihmal ettim ve vişneler kurtlandı. Bende ağaçta bıraktım. Yeni bahçe kuracak olsam ve vişne dikmekten başka çarem olmasa bodur vişne dikerim. Ona göre ekipman alıp, direkt fabrikaya satmayı planlarım. Ben hazır bahçe aldığım için bazı şeyleri yapmak bayağı zor. Çeşit değiştirmek istiyorum. Ağaçları sökmeye kıyamıyorum. Hangi ürünü yetiştirecekseniz, önce pazarını bulmalısınız. Ben yetiştireyim de nasılsa alan biri çıkar derseniz. Kaz gibi yolunursunuz.

Bir de yetiştireceğiniz ürünü hasatı mümkün mertebe işçi kullanmadan yapmak gerekiyor. İşin içine işçi girdiğinde, siz amele o patron oluyor. Yakınlardaki bir köyde yaşlı bir adamın vişne bahçesi varmış. Bahçeme kilo hesabı toplamaya gelenler, oraya yevmiye ile toplamaya gitmişler. Söyledikleri şu ; 65 yaşında adam bahçede oturdu ve hüngür, hüngür ağladı. Cebinden para vermek zorunda kaldı. Ertesi gün için " aman kızım, yarın gelmeyin ağaçta kalsın" demiş. Bu işçilerin hepsi 5 vakit namaz kılıyor, bana kilo hesabı toplamaya geldiklerinde namazları kazaya bıraktılar

tarku Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön