View Single Post
Eski 15-07-2016, 16:52   #155
heineken
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 02-07-2016
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü Mesajı Göster
Çünkü, araziler deyim yerindeyse yıllar içerisinde taksit taksit hasad etmeniz gerekliliği var (ürün devamlılığı için) ve tabi ki bir de salep yumrusunun büyüklüğü nedeniyle (yumru kurutulunca 0,5-1gram kadar ağırlıkta olur).

Örneğin cevizde, aşılanmış bir ceviz ağacından 5 yıl sonra 2,5kg kabuklu ceviz alınabiliyor (bu yerli ceviz için geçerli) ve her sene bu artarak devam ediyor (bir döneme kadar, sonra ürün miktarı sabitlenir, uzun yıllar böyle devam eder ve sonra ürün azalmaya başlar).
Salep yumrularını tarlaya ektiniz. 3 sene geçti hasat ediyorsunuz. Seneye hasat edeceğiniz bir ürün kalmıyor. Örnekle açıklamaya çalışayım, diyelim ki 3 dekar (dekar=dönüm=1000m2) araziniz var. Bu araziye tohumdan geliştirdiğiniz salep yumrularını ekiyorsunuz. 3. senede bir dekarlık arazideki ürünü hasat ediyorsunuz, işeyip satıyorsunuz, diğer 2 dekar bırakılıyor. Sonbaharda, bu hasadını yaptığınız araziye yeniden ekim yapıyorsunuz. 4. yılda bir dekarlık araziyi daha hasad ediyorsunuz işleyip satıyorsunuz ve sonbaharda tekrar ekiyorsunuz. 5. yılda en eski bir dekarlık araziyi hasad ediyorsunuz, işleyip satıyorsunuz. Sonbaharda araziye ekim yapıyorsunuz. Böylece ürünün devamlılığı sağlanmış oluyor.
Arazinin neden hektarlaca olması gerekliliğinin ikinci nedeni, yumrular oldukça küçük. Bir dondurma üreticisi iseniz tatminkar bir ürün almak için çok geniş alanlarda ekim yapmanız gerekiyor.
Teşekkürler üstat.
Bu konuyla ilgili yeni bilgiler edinirseniz, paylaşırsanız sevinirim.

heineken Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön