View Single Post
Eski 08-07-2016, 14:39   #11
olci
Yeni Üye
 
olci's Avatar
 
Giriş Tarihi: 09-09-2008
Şehir: Fatsa
Mesajlar: 23
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi PokPok Mesajı Göster
İnternet'te görmüş olabileceğiniz Hesi, Canna, Advanced Hydroponics gibi markaların bahsettiğiniz dozaj tabloları esrar yetiştirmeye ayarlanmış zamanlamalarda sunulmuştur. Başka bir şey yetişrecekseniz dozaj ve zamanlama değişik olacaktır. Size tavsiyem düşük dozajdan başlayıp bitkiyi izleyerek az mı ya da çok mu geldiğine karar vermeniz.

Kurmayı düşündüğünüz sistem için şöyle tavsiyelerim olur (damacana suyu gibi çok düşük EC değerli suyu kullandığınızı farzederek):

- Özellikle kapalı sistem kurmayı düşündüğünüz için herşeyden önce bir EC ve pH ölçer edinin. Bunlar sizin en büyük yardımcınız olacak.

- Ne kadar büyük bir sistem hayal ediyorsunuz bilmiyorum ama 500 litrelik bir rezervuar büyük ihtimal gereksiz. Örneğin 1m2'lik bir tabla için 160lt civarında bir rezervuar yeterli olur. Bu suyun hepsini kullanırsanız sel tablanızda 16 cm yüksekliğinde su birikir.

- İlk yorumunuzda sorduğunuz ml(besin)/lt(su) değerleri ilk karışımı oluşturmak için gereken değerler. Size tavsiyem fidanlarla başlayacaksanız 0,5 EC gibi bir tuzluluk oranından başlamanız. Solüsyonda bu değeri bulduğunuzu anlamak için de bir EC ölçer gerekiyor. Besin üreticilerinin tavsiyeleri daha çok ürün satmak olduğu için genelde yüksek oluyor. Litre için 0,5 ml ile başlayın ve solüsyondaki EC miktarını ölçün. Bundan sonra bir doğru orantı matematiğiyle istediğiniz miktarı yakalarsınız. Mesela 0,5 ml ile 0,4 EC olursa kaç ml ile 0,5 EC olur gibi. pH değeri için 5,8-6,0 arası uygun olur.

-Sistem döngüye girdikten sonra rezervuardaki suyu günlük test edip EC ve pH değerlerini düzeltmeniz gerekiyor. Bitkiler kullandıkça sudaki besin miktarı azalır ve köklerdeki reaksiyonlar da pH'yi yukarı çeker. Düşen EC için besin, yükselen pH'yi düşürmek için asit gerekir. Bitkiler küçükken aynı suyu 2 hafta kullanabilirsiniz ama büyümeye başlayınca bitkinin hoşlandığı iyon dengesini korumak için haftada bir suyu atıp yeniden yapmanız gerekir. Aynı suya besin ekleyip EC değerini yükseltseniz bile bitkilerin hangi maddeleri çok kullanıp hangilerini az kullandığını bilemeyeceğimiz için zamanla denge bozulur ve bitkilerde problemler başlar.

Şimdilik bu kadar, umarım biraz da olsa yardımcı oldum ve kafanızı daha çok karıştırmadım.
Cevabınız için çok teşekkür ediyorum.

Sorumu sormuş cevabımı bulmuştum, sizin yanıtınızla daha net şeyler öğrenmiş oldum.

Öncelikle ebb & flow sisteminden vazgeçip, derin su kültürüne geçiş yaptım, hava taşları, ec, tds ve ph metrelerle haşır neşir olarak, sistem gayet iyi ilerliyor.

Tekrar teşekkürler

olci Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön