View Single Post
Eski 05-07-2016, 17:57   #154
Doku_Kültürcü
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-02-2007
Şehir: İzmir
Mesajlar: 1,127
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi heineken Mesajı Göster
Sevgili hocam bugün kirazcılık da yapmak istesek, ne bileyim başka bir tür meyve de yetiştirmek istesek aynı sene hasat alamıyoruz zaten.
Öyle değil mi?
Benim anlamadığım neden hektarlarca araziye ihtiyaç duyuluyor?
50 dönümde 100 dönümde bu işi yapmaya ngel olan unsur nedir size göre?
Çünkü, araziler deyim yerindeyse yıllar içerisinde taksit taksit hasad etmeniz gerekliliği var (ürün devamlılığı için) ve tabi ki bir de salep yumrusunun büyüklüğü nedeniyle (yumru kurutulunca 0,5-1gram kadar ağırlıkta olur).

Örneğin cevizde, aşılanmış bir ceviz ağacından 5 yıl sonra 2,5kg kabuklu ceviz alınabiliyor (bu yerli ceviz için geçerli) ve her sene bu artarak devam ediyor (bir döneme kadar, sonra ürün miktarı sabitlenir, uzun yıllar böyle devam eder ve sonra ürün azalmaya başlar).
Salep yumrularını tarlaya ektiniz. 3 sene geçti hasat ediyorsunuz. Seneye hasat edeceğiniz bir ürün kalmıyor. Örnekle açıklamaya çalışayım, diyelim ki 3 dekar (dekar=dönüm=1000m2) araziniz var. Bu araziye tohumdan geliştirdiğiniz salep yumrularını ekiyorsunuz. 3. senede bir dekarlık arazideki ürünü hasat ediyorsunuz, işeyip satıyorsunuz, diğer 2 dekar bırakılıyor. Sonbaharda, bu hasadını yaptığınız araziye yeniden ekim yapıyorsunuz. 4. yılda bir dekarlık araziyi daha hasad ediyorsunuz işleyip satıyorsunuz ve sonbaharda tekrar ekiyorsunuz. 5. yılda en eski bir dekarlık araziyi hasad ediyorsunuz, işleyip satıyorsunuz. Sonbaharda araziye ekim yapıyorsunuz. Böylece ürünün devamlılığı sağlanmış oluyor.
Arazinin neden hektarlaca olması gerekliliğinin ikinci nedeni, yumrular oldukça küçük. Bir dondurma üreticisi iseniz tatminkar bir ürün almak için çok geniş alanlarda ekim yapmanız gerekiyor.


Düzenleyen Doku_Kültürcü : 05-07-2016 saat 18:02 Neden: ekleme...
Doku_Kültürcü Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön