View Single Post
Eski 02-07-2016, 12:12   #1
nk_tarim
Ağaç Dostu
 
nk_tarim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-06-2016
Şehir: Rusya Federasyonu - Vatsap +79182212774
Mesajlar: 219
nk_tarim / 500 m2 Topraksız Tarım Çilek

Merhaba,

500 m2 sera içerisine;

- Katlı sistem, katı ortam çilek,
- Katı ortam biber,
- Akan su ortamında marul yetiştirmek üzere hazırlık yapıyorum.

Başlangıç aşamasında bir firmadan danışmanlık hizmeti ve besin çözeltisi formülasyonunu satın almayı düşündüm. Ancak fiyatı yüksek geldi ve ben de ağaçlar.net forumundaki bilgi ve tecrübe paylaşımını, türkçe ve yabancı kitap ve literatür kaynaklarını araştırarak bu işi yapma yolunu seçtim. Forumda ciddi bir tecrübe ve bilgi birikimi var, ayrıca yabancı kitapları ve bilimsel makaleleri satın alıyor ya da indiriyorum. Bulduğum bilgi ve belgeleri burada paylaşacağım. Sayın Kudret Tezel'in sürekli ifade ettiği gibi; BİLGİ PAYLAŞILDIKÇA BÜYÜR.

Forumda tecrübelerimi ve edineceğim bilgiyi paylaşmak istiyorum. Genel olarak anladığım şu ki topraksız tarımın 1 m2'lik bir tasarımı ile 10000 m2'lik bir tasarımı aynı prensiplerle çalışıyor ve bu yüzden bu forumlardaki tecrübe ve bilgi paylaşımları yeterli sermaye ve bakış açısıyla profesyonel tasarımlara dönüşebilir. Bu forumlar amatör görünebilir ancak eminim ki bu forumlardaki bir çok bilginin piyasa değeri çok yüksek.

YETİŞTİRME ORTAMI : Sera ana ürünü çilek olacak. Biber ve marul öncelikli değil, küçük çaplı olacak. Çilek için kokopit ortamı düşündüm, ancak kokopit maliyeti biraz gözümü korkuttu. Şimdi maliyeti düşürmek adına kokopit-perlit karışımı ya da perlit, perlit-torf karışımı üzerine düşünüyorum. Forumları ve kaynakları araştırarak yetiştirme ortamı olarak kokopit ve perlit arasında kıyaslama yapmaya çalışıyorum. Bir ay içerisinde yetiştirme ortamına karar verebileceğim sanırım.

BESİN ÇÖZELTİSİ FORMÜLLERİ : Besin çözeltisi ile ilgili olarak forumda Kudret beyin paylaştığı çilek formülünü ve Hoagland formülünü temel almayı düşünüyorum. Anladığım kadarıyla Hoagland formülü genel bir formül ve bir çok bitkiye uygulanabilir. Bunun dışında ilgili kitap ve bilimsel yayınlardan da bir çok formüle ulaşabileceğimi düşünüyorum.

Zaman içinde paylaşımlarıma devam edeceğim...

Herkese iyi çalışmalar


Düzenleyen nk_tarim : 10-11-2016 saat 21:52
nk_tarim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön