View Single Post
Eski 30-06-2016, 19:36   #911
selenn
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Aloe Geçmişten Bugüne

Aloelerim arasında en sevdiğim iki tür var. Bunlar oldukça azmanlaşan türler. Saksıyı büyüttükçe daha büyük saksı talep ediyorlar. Geçmişte sayfamda bazı fotoğraflarını paylaşmıştım Aloe sp. adı altında zira alttürü belirleme konusunda gelişime ihtiyaç duyuyorlardı.

Bunlardan biri Aloe aculeata; Güney Afrika kökenli, Asphodelaceae familyasının mensubu. Latince "aculeata" ismini yaprak üstündeki dikenli, pütürlü özelliğinden almış.

Gövdesi az neredeyse olmayan, yayılan bir tür. 100 cm.'e kadar boylanıp, 30-100 cm. çapa ulaşabiliyor. Saksıda yetiştirilme durumunda çapı daha az olabilir. Yaprakları geniş turkuaz-yeşil renklerinde olabiliyor (ortamla ilgili, yağmurla ilgili olabilir), yapraklar yukarı kıvrık formda.
Yaprak üstünde sivri, altları beyaz uçları kahverengi dikenler mevcut ki oldukça can yakıcı olabiliyorlar. Oluşturdukları çizikler derin oluyor, kolay izi geçmiyor diyebilirim. Yaşlı Aloe aculeataların dış yüzeyleri dikensizleşebiliyor.

Kuzey yarımkürede kış ortasında çiçeklenme gözlemlenebilir kaynaklara göre lakin 7 senedir benimki hiç çiçek açmadı, açmasını merakla bekliyorum.

Yaprak ve diken yapısı sebebiyle en çok Aloe peglerae ile karıştırılıyor.

Gölgeden güneşe kadar her ortamda yaşayabilir, iyi ışık veya soğukta yapraklarda turuncu, kırmızı renklenme oluyor.
Yazın bol su, kışın dinlenme döneminde ise oldukça az su istiyor. Dona karşı korunması gereken türlerden. Üretimi tohumdan yapılabilir.

2009 yılında bir arkadaşımın hediye ettiği bu türün ilk fotoğrafı;

Name:  Aloe aculeata (Göktuğ) - 9 Aralık 2009 (2).jpg
Views: 1604
Size:  28.2 KB


Aloe ferox ya da Aloe marlothii; en çok birbirine benzeyen ve ayırt edilmesi güç olan türler. Benimkinin hangisi olduğuna ancak çiçek açarsa karar verebileceğim. 2011 yılından beri bende hızla gelişim gösteren bir tür. Yaprak yüzeyi kalın, sivri dikenlere sahip ki bunların da en az aculeata gibi can yakıcı özelliği var.

Bu tür bir gövde üzerinde daha dik uzayan yapraklara sahip. Geçirgen topraklarda, bol ışık alan mekanlarda yaşıyor. Yazın bol, kışın ise az ölçüde su talebi var.

2011 yılındaki hali; (soldaki)

Name:  Aloe marlothii ya da Aloe ferox (Sol), Aloe aculeta (Sağ) 2011.jpg
Views: 1503
Size:  37.9 KB


Son halleri bu şekilde; soldaki Aloe ferox ya da marlothii, sağdaki ise Aloe aculeata.

Name:  Aloe marlothii veya Aloe ferox (sol), Aloe aculeata (sağ) (göktuğ) 2016.jpg
Views: 1695
Size:  35.8 KB

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön