View Single Post
Eski 30-06-2016, 00:33   #8
selenn
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ibram Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar. Aslında bu siteye üye olmamın sebebi sukulentler.

Aldığım her sukulenti 1-2 ay içinde kaybediyorum. Eyvallah sukulenti hakkında forumda bilgiler yok değil. Fakat genel olarak bu bitkilere bakamayanlar daha çok gibi. Ve de bu bitkileri yeni görüp alan çok insan var. Fakat benim gibi alıp az az sulama ile sonuca varamayınca şevkleri kırılıyor. Bunun için derli toplu bir bilgi olsun diye soruyorum.
O küçücük saksılarda alınan sukulentler hangi aşamalardan geçmelidir ki sağlıklı bir hayat yaşasın?
Merhaba sayın İbram,

Öncelikle kayıplarınız konusunda endişe etmeyin, herbir kayıp size yeni bir tecrübe kazandırıyor aslında. Neyi yanlış yaptığımızı, o bitki için yapılmaması gereken şeyi öğreniyoruz.

Derli toplu bilgi olsun istemişsiniz, kendi tecrübelerime dayanarak yazıyorum, tabi bu demek değil ki benim bitkilerimde kayıplar yaşanmıyor. Ben de her bir bitkide yanlış ve doğrularımı öğreniyorum.

Bir bitki satın aldığımızda ilk yapılması gereken ki bence en mühim kayıp yaşama sebebimiz aldığımız sukulenti saksı harcıyla ve aynı saksıyla devam ettirmek. Bitkinin saksı harcı uygun toprak karışımı ile değiştirilmeli ve saksıyı sarmış bir kök yapısı, direnaj deliklerinden dışarı çıkan kökler varsa şayet saksı bir boy büyüğü ile değiştirilmeli.

Bundan sonraki aşama biraz bilgi ve araştırma gerektiriyor. Bitkinin türü neymiş, yaşama alanı nasılmış bunları tespit için forumdan destek alabilirsiniz.

Bitki ismini öğrendikten sonra o bitki için açılmış bir başlık varsa ki olma ihtimali çok yüksek o başlığı okuyabilir, aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Sulama toprak tamamen kurudukça, saksı direnaj deliklerinden çıkacak kadar yapılmalı. Sukulentler bol aydınlık ortamları severler ama kızgın yaz güneşi altında mutlu olmayacak türler olduğunu da unutmamak gerek. Sulama sabah erken veya akşam üzeri yapılmalı.

Bunlar aklıma gelen ilk hususlar. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön