View Single Post
Eski 24-06-2016, 01:07   #24
s.serdar
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 22-10-2011
Şehir: ankara
Mesajlar: 1,478
Sadece konuyu geliştirmek veya katkı sağlamak açısından yazıyorum.

Eğer günde 50-100 litre temin edecek iseniz, mevsimine göre 8-10 metre derine inildiğinde, su bulunmayacak arazi yok gibidir. Önemli olan suyun devamlılığı ve debisidir. Yöresine göre Mart ayında 10 metre derinlikte bulduğunuz suyun Eylül ayında yerinde olup olmadığı ve aynı miktar suyu alıp alamayacağınızdır.

Yeraltı suyu rezerv ve akiferlerinin mevcudiyeti ancak bilimsel metot ve yöntemler ile saptanabilir. Bunun en başlıca usulu ise jeofizik etütdür. Bu yöntem su bulunduran veya tutabilen yer altı katmanlarının, tabaka çatlaklarının mevcudiyetinin ve seviyesinin saptanmasıdır. Saptanan suyun debisinin saptanabilmesi ise son derece gelişmiş ve yüksek teknoloji gerektiren ölçüm ve değerlendirmelere tabidir ve çok çok yüksek maliyetler gerektirir. Bu maliyetleri günümüzde yüksek gelirli İlçe ve orta ölçekli Şehir yönetimleri bile karşılamaktan imtina etmektedirler.

Halen yöneticisi bulunduğum yerleşke yaz aylarında günde 250-300 ton suyu Ankara'nın bozkırında 2 yer altı kuyusundan sağlamaktadır. Günde en az 220 m3 su aldığımız kuyu yaptırılan jeofizik ölçüme göre yapılmış ve su 60 metre derinden su temin edilmektedir.

Diğer kuyu mecburiyetten ortak alanda etüd yaptırılmadan, diğer kuyuya 200 metre mesafede sel yatağı üzerinde açılmış ve 150 metre derinliktedir ve günde aldığımız su 30 tonu zor bulmaktadır. Ve genelde Ağustos ayında kullanım dışı kalmaktadır.

s.serdar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön