View Single Post
Eski 22-06-2016, 13:09   #864
menekşeci_şirin
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-09-2014
Şehir: gaziantep
Mesajlar: 66
Sevgili nimo,
Öncelikle eğer bu menekşe sizin için bir önem arz etmiyorsa çok uğraşmayıp kendinize yeni bir menekşe alabilirsiniz.
Birazdan fotoğraflarıyla size yardımcı olmaya çalışacağım menekşe benim bu işe başlamamı sağlayan anneme aldığım ilk menekşemdir
bu yüzden üzerine düşüp baya emek verip onu hayata döndürdüm.
1. Aşama
Öncelikle bir beyaz pet bardağı ortadan kesip içerisine menekşe için uygun bir toprakla dolduruyoruz ve saksıyı menekşe dikimine hazır bir hale getiriyoruz.
Bu saksının görüntüsü 1 numaralı fotoğrafta mevcut ayrıca fotoğraftaki menekşe benim kurtardığım menekşemin iyileşmiş halidir.
1 Numaralı fotoğraf


2. Aşama
Saksımız hazır şimdi menekşemizi elimize alıyoruz ve kök kısmındaki sizin menekşenizde de bulunan çürümüş kahverengi kısmı kazıyoruz yumuşak olduğundan kolayca kazınacak çok bastırmayın.
Menekşemizin kökü 2 numaralı fotoğraftaki gibi olunca önceden hazırlanığımız saksıya dikiyoruz toprağı hafifçe bastırıp menekşemizin sağlamca durmasını sağlıyoruz ve yeterli miktarda suyunu veriyoruz.

2 numaralı fotoğraf

3. Aşama
Saksı hazır menekşe dikildi şimdi menekşenin muhavaza edileceği kabı ayarlıyoruz. Bu kap şeffaf kapağı kapatıldığında hava geçirmeyen bir kap olmalı
Mesela marketlerde peynir konulan kaplar gibi 3 numaralı fotoğrafta görebilirsiniz.Bu kaptan yoksa elinizde şeffaf kapağı kapatıldığında hava geçirmeyen bir kap da iş görür.
Menekşemizi bu kaba koyuyoruz zaten suyunu vermiştik menekşemizin kapağı kapatıp bir hafta boyunca hafif aydınlık ama direk güneş görmeyen serin bir yerde muhafaza ediyoruz.Bir haftanın sonunda
kapağı açıp yeterli miktarda su veriyoruz yarım saat veya bir saat havalandırıyoruz sonra tekrar kapağı kapatıp bir hafta daha aynı şekilde muhafaza ediyoruz.
İki hafta bu şeffaf kapta muhafaza ettiğimiz menekşemizi çıkarıyoruz ve normal bakımına devam ediyoruz umarım çok geç kalınmamıştır kurtarabilirsiniz menekşenizi.
Şeffaf kap nemli havanın içerde kalmasını sağlayacak kökleri olmayan menekşeniz köklenene kadar su kaybını en aza indirecek.

3 numaralı fotoğraf

Not: Eğer sıcak bir şehirdeyseniz evinizde soğutucu bir sistem(klima vb.) yoksa aydınlık ama mümkün olduğunca serin bir yer bulmak iyi olur.

Bu da menekşemizin şu anki hali 1.85 boyunda bir erkek olarak bir elimin genişliğinde diyebilirim büyüklüğünün anlaşılması için yani baya büyük.





İki numaralı fotoğraftan bu hale gelinceye kadar geçen iki yıl.

Bu da toplu gösterim tamamı yapraktan ürettiğim 25 farklı çeşit ve renkte menekşelerim amacım seneye hepsinin aynı anda açmış bir fotoğrafını alabilmek henüz aralarında küçükler olduğu için bu yıl nasip olmadı.


Herkese bol şans...

menekşeci_şirin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön