View Single Post
Eski 07-06-2016, 18:42   #14
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Alıntı:
Fikir verecekse bitkinin fotoğraflarını çekip yükleyeyim ama bitkinin görünümünde çok bariz farklar olacağını sanmıyorum. Zira sıradan bir karpuz fidesi gibi görünüyor.
Yaprak yapısında tipik bir fark yok (çok nadir olsa da, yabancı literatürde, yaprakların farklı renklerde beneklendiği, bazı yaprakların nerdeyse tamamen sarı olduğu karpuz çeşitleri var); burdan birşey anlayamayız.

ANATOHUM Projesi kapsamına alına(cak)n tohumları özetleyeyim:

1) Çekirdeği Oyalı. En yaygın olan ana akım tohumun bu olduğunu tahmin ediyorum.
2) Çekirdeği Oyalı (Turuncu Kültivar). 1. sıradaki tohum ana akım olduğu için, bunu ayırarak, kültivar adıyla dağıtıma açıyorum. Yukardaki resim yanıltmasın: Bunun et rengi, yoğun ve parlak bir turuncu olacak.
3) Çekirdeği Oyalı (Beyaz Kültivar). Beyaz et rengine sahip bir üçüncü kültivar daha var. Onun tohumunu da önümüzdeki sonbaharda ya da olmazsa 2017 ilkbaharında yetiştirip dağıtıma açacağım.

Benim şimdiye kadar tespit edebildiklerim bunlar. Bu noktada birkaç önemli konu var:

1) Yukarda 1. sırada belirttiğim ana akım tohumun et rengi açık kırmızıydı. Tohum aldığım meyveler tam olgunluğa ulaşmamışlardı; o yüzden yanlış izlenim bırakmaması için tohum dağıtımı yaparken kesit resmini eklemedim. Buna dayanarak tahminen, bir açık kırmızı/pembe bir de koyu kırmızı et rengine sahip iki ayrı tohum olabilir. Bu sene Çekirdeği Oyalı yetiştirecekler lütfen olgun meyveleri kesip kesit resmini ters ışık almayan bir yerde çekerek kataloglarına eklesinler ki renkle ilgili daha iyi bir fikrimiz olsun.

2) Burda tohum dağıtılırken, ilk tohum kaynağının mutlaka belirtilmesi gerek. Aksi durumda örneğin koyu kırmızı et veren bir tohum varsa, onun ardını kaybederiz, arada kaynayıp gider.

3) Yetiştirenler şaşırtmadan hasada geçen süreyi ve ortalama meyve ağırlıklarını kaydederlerse, tasnifte işimiz kolaylaşır.

4) Sarı (turuncu değil) etli karpuz veren ayrı bir tohum olma ihtimalini de aklımızda bulunduralım. Anadolu'da sarı etli karpuzlar yaygın şekilde bulunuyor.

5) Sonuçta en az üç (açık kırmızı, turuncu ve beyaz) et rengine sahip Çekirdeği Oyalı tohumu bulunuyor. Bu, beşe de çıkabilir (daha fazla da olabilir).

Sn malbman, bir de siz geçen sene etkinlikte dağıtılan tohumlardan almamış mıydınız?

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön