View Single Post
Eski 07-06-2016, 15:47   #13
malbman
Ağaç Dostu
 
malbman's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-04-2008
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,600
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Tohum dağılımı çok ilginç (sizin verdiğiniz bilgi çok önemli), coğrafi işaretleme yapmak mümkün olamadı. Bana verilen bilgi, Çekirdeği Oyalı'nın (kültivar adından bahsetmediğim için ilk dağıttığım tohumu kastediyorum) Ovalı Köyü'ne ait olduğu yönündeydi. Bu duruma göre, Tokat'a kadar uzanıyor sanırım (tespit edebildiğim tek Ovalı Köyü, Tokat'a bağlı).

Bir renk bir bölgede ortaya çıkıp sonra başka yörelerde başka renkte devam etmiş olabilir. Domateslerde çok sayıda, herhangi bir çaprazlama söz konusu olmadığı halde, rastgele bir mevsimde çeşit özelliklerinden ayrılan stabil bir bitki ortaya çıkabiliyor. Yani sonraki senelerde tohumunu ektiğinizde de hibrit tohum olarak değil, o yeni özelliklere sahip yeni bir çeşit olarak devam ediyor. Karpuzda bu durum ne sıklıkla görülür bilmiyorum (sanırım bunun teknik terimi turuncu etli genotip oluyor).
Sayın birnefestoprak, geçen yıl çekirdeği oyalı adlı karpuzun tohumlarını İzmir-Alaçatı'nın yerlisi bir amcadan almıştım. Her yıl kendi meyvelerinden aldığı tohumları ekip bu şekilde yıllardır soyu devam ettiriyormuş.

Ama çeşitli renklerde olabileceği ihtimali aklıma gelmediği için ne renk olduğunu sormadım. Bu yıl bir tane tohumu çimlendirdim ve taraçadaki bahçemde topraksız tarım bitki besin eriyiği ile yetiştirmeye çalışıyorum. Umarım en azından bir tane de olsa meyve alırım da rengini görebilirim. Meyve sizinkinin renginde çıkarsa bitkinin kökeni iyice karışmış olacak gerçi

Fikir verecekse bitkinin fotoğraflarını çekip yükleyeyim ama bitkinin görünümünde çok bariz farklar olacağını sanmıyorum. Zira sıradan bir karpuz fidesi gibi görünüyor.

Bitkinin fotoğrafları

Eklenen Resimler
     
malbman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön